Изчисляват майчинството по осигурителния доход от последните 24 месеца
Изчисляват майчинството по осигурителния доход от последните 24 месеца / снимка: Impact Press Group, архив

Обезщетението за майчинство и безработица ще се изчислява на базата на осигурителния доход от последните 24 месеца, предвижда проектът на бюджета за държавното обществено осигуряване, който беше одобрен от надзорния съвет на НОИ. Според проекта по-дълъг ще е и периодът за изчисляване на болничните, които досега се смятаха на базата на последните 12 месеца, а от началото на следващата година за техния размер ще се вземат последните 18 месеца. Целта на промените е да намалят злоупотребите с тези видове обезщетения. От КНСБ отказаха да подкрепят проектобюджета.

През 2010-та година периодът за изчисляване на размера на обезщетението за майчинство бе увеличен и стана 18 месеца, като целта на управляващите бе да се намали практиката, при която жени се договарят с работодателите си за вдигане на осигурителния доход преди излизане в майчинство.

От следващата година този период се увеличава с още 6 месеца и така обезщетението ще се смята на базата на дохода от последните 2 години преди раждането на дете.

Проектобюджетът за ДОО предвижда същия период и за изчисляване на обезщетението за безработица. Размерът на болничните ще се определя от дохода от последните 18 месеца, вместо досегашните 12 месеца. Запазва се схемата за изплащане на болничните, според която работодателят поема първите 3 дни, като плаща по 70 процента от полагаемия дневен доход. Правото за достъп до болничен се запазва при сегашните условия, според които лицето трябва да има 6 месеца осигурителен стаж.