ЕП с резолюция за отварянето на трудовия пазар на ЕС за българи и румънци
ЕП с резолюция за отварянето на трудовия пазар на ЕС за българи и румънци / снимка: Reuters, архив

Европейският парламент прие на сесията си в Страсбург резолюция, с която подкрепи пълното отваряне на трудовия пазар в ЕС от януари 2012 г. за граждани на България и на Румъния, предаде БТА.

В документа се посочва, че проучванията не са отчели отрицателни тенденции в страните, които вече дадоха възможност за наемането на работа на българи и румънци, както и на хората от страните, присъединили се към Общността след 2004 година. Резолюцията бе приета в резултат на доклада на румънския евродепутат от ЕНП Траян Унгуреану. Той отбеляза, че официалните данни на ЕК доказват, че работниците от Източна Европа не са допринесли за увеличаването на безработицата и не са навредили на социалните системи в страните, където са се заселили.

Депутатът цитира данни, според които БВП в страните, приели работници от Източна Европа, е нараснал с един процент. ЕП призовава държавите в ЕС да преразгледат въведените правила за преходните периоди до пълното отваряне на своите трудови пазари, както и да отменят изцяло ограниченията от 1 януари догодина, преди максималния срок за действие на забраната в края на 2013 година.

В дългосрочен план тези ограничения могат да окажат лошо въздействие на основните ценности и права, залегнали в договорите за ЕС, например правата за свободно движение, недискриминация, солидарност и равни права, пише в резолюцията. Депутатите изразяват съжаление за последните законодателни предложения в някои европейски държави, които възнамеряват да възобновят вече отменените ограничения и призовават ЕК да провери дали това не е в разрез с европейското право.

В резолюцията се изразява безпокойство от слабото приложение в националните законодателства на директивата, осигуряваща свободното движение на работниците и техните семейства в ЕС. Депутатите призовават комисията, ако намери за необходимо, да предприеме наказателни процедури срещу държавите нарушители.

В текста се отбелязва, че настоящите процедури за взаимно признаване на професионалните квалификации са поредното голямо препятствие за работниците и тяхното движение в Общността, като ЕК е призована да промени действащите правила по този въпрос.

На този етап Австрия, Белгия, Германия, Италия, Люксембург, Малта, Франция, Великобритания и Ирландия поддържат ограниченията до своите трудови пазари за българи и румънци, а от това лято Испания възстанови забраната за наемане на работници от Румъния.