Водещи сме в разпространението на проституция в Европа
Водещи сме в разпространението на проституция в Европа / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Водещи сме в разпространението на проституция в Европа
46295
Водещи сме в разпространението на проституция в Европа
  • Водещи сме в разпространението на проституция в Европа

България е на челно място в Европа по разпространение на проституцията. Това съобщи Стефан Попов, ръководител на изследователския екип на „РискМонитор”. Фондацията е изготвила мащабен доклад, разглеждащ въпросите „за” и „против” легализацията на проституцията. „РискМонитор” не изключва възможността евентуално легализиране на платените секс услуги да се отрази положително на страната.

Според доклада у нас проституцията е доста разпространена, но управлявана предимно от криминални мрежи. Попов цитира изследване, според което в България месечно проституират между 5000 и 8000 души, а клиенти са им около 3700 души. По думите му в голямата си част проституиращите са от ромски произход. „Тя си съперничи със страни като Украйна, Русия и други, в които социалния феномен проституция е твърде разпространен”

Логично, основно бедността подтиква хората да предлагат платена любов. При евентуално легализиране на проституцията ще започнат да се внасят здравни вноски, а работещите ще трябва да си правят задължителни изследвания и да плащат съответни данъци, което би се отразило добре на икономиката. Самите проституиращи обаче по-скоро не желаят да излязат на светло, тъй като предпочитат сводниците и почти не плащат на държавата. У нас законът преследва сводниците, а не проституиращите.

Ето какво предлага Ралица Илкова - адвокат по наказателно право: „Следва да останат криминализирани. Предлагането на платени сексуални услуги и свързаните с тях дейности по отношение на или с участието на сродници на потребителя и евентуалния организатор или посредник при предлагането на тези услуги. И на последно място трябва да останат забранени предлагането на платени сексуални услуги и свързаните с тях дейности по отношение на, или с участието на лица, склонени да участват. Било като проституиращ, било като клиент, с насилие, измама, използване на зависимост или чрез употреба на забранени вещества или медикаменти”.