ДПС обеща подкрепа за Калфин-Данаилов на втория тур
ДПС обеща подкрепа за Калфин-Данаилов на втория тур / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Пресконференция на ДПС
46247
Пресконференция на ДПС
  • Пресконференция на ДПС

ДПС ще призове симпатизантите си да гласуват за кандидатпрезидентската двойка на БСП Ивайло Калфин и Стефан Данаилов. Това заяви лидерът на движението Ахмед Доган на пресконференцията в НДК.

Той заяви, че преди да вземат това решение от ДПС искали да са наясно с профила на президента. „Той не трябва да е пасивен политически наблюдател. Той трябва да е гарант на демократичния процес. Последните две години наблюдаваме явления, които поставят под въпрос необратимостта на демократичната система в страната”, обясни Доган.

„Калфин-Данаилов са може би най-подходящите с човешкото си измерение плюс компетентност и политическа коректност. Ще направим всичко възможно да получат необходимата подкрепа от нашите избиратели”, допълни той. „Ако без ДПС се избере президент, ние бихме били доволни”, отговори Доган на въпрос за коментара на Росен Плевнелиев, че за първи път може да бъде избран президент без подкрепата на ДПС. По думите му това е част от сатинизирането на образа на ДПС.

Деа Манолова: Имате ли самочувствието, че ДПС може да се превърне в незаобиколим фактор за спечелването на президентските избори?

Ахмед Доган: Първо, нямаме такава претенция. Второ, не искаме. Трето, ние си знаем мястото, тежестта, възможностите. И ще направим всичко възможно действително г-н Калфин да получи необходимата подкрепа.

Още в началото на Доган благодари за голямата мобилизация и категоричната победа на ДПС в Кърджали. Той коментира още, че „местният вот не е самоцел, за да се наслаждаваме на властта, а инструмент за решаване на инфраструктурни проекти”.

Преди него Христо Бисеров отчете, че ДПС печели на първи тур в 25 общини, към тях се очакват резултатите от още три общини. На втори тур движението ще участва в 22 общини. Бисеров уточни още, че Движението се явява на балотажи в общини, в които сега не управляват.