Гласоподаватели в Свети Влас се вдигнаха на бунт за правото си на вот
Гласоподаватели в Свети Влас се вдигнаха на бунт за правото си на вот / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Над 100 гласоподаватели в Свети Влас останаха пред заключената врата на секционната избирателна комисия. Те заплашваха да влязат със сила в 17 секция, ако въпреки продължителното им чакане не бъдат допуснати.

Според думите им те са чакали повече от шест часа, за да упражнят правото си на глас.

По списък през въпросната избирателна секция е трябвало да преминат 800 души, до 16.00 ч. следобед обаче успели да влязат и да гласуват едва 250. Според информация от жалбите, постъпили в ОИК в Несебър, забавянето на избирателите се дължало на подаването на бюлетините една по една, като умишлено се забавял процесът и с отказ списъците на гласоподавателите да се разделят на две, за да се спести време.

В секция номер 19 и 17 в училището в Свети Влас не са успели да гласуват 100 души.

В село Тънково до урните не са били допуснати 500 от имащите право на глас общо 900 души.

Повече от 600 души на територията на община Несебър не са били допуснати да гласуват поради изтичане на изборния ден. Хората са останали пред изборните секции, след близо 5-часово чакане да упражнят правото се на вот. Това съобщиха от ОИК-Несебър.

Пред урните е имало закани за саморазправа между чакащи, застъпници и председатели на секционни избирателни комисии. Медиите съобщават за напрежение пред избирателни секции и в други части на страната.

В с. Розино, Карловско, където населението е предимно от ромски произход, са възникнали скандали между чакащи пред секцията избиратели и представители на комисията. По думите на Борисова в момента ОИК „кореспондира предимно с полицията и прокуратурата” и на този етап не може да даде данни за изборния ден.

В община Куклен е създадена организация и в най-натоварените секции са били изпратени членове на Общинската избирателна комисия, които да подпомогнат работата на своите колеги.

По 233 сигнала за нарушение на изборния процес са съставени 11 акта за административни нарушения, съобщиха от МВР 18 са образуваните досъдебни производства за нарушения на изборното право до 18.30 ч. Връчени са 70 предупредителни протоколи.