186 виладжии гласуват в пернишкото село Рударци
186 виладжии гласуват в пернишкото село Рударци / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Курортното пернишко село Рударци е рекордьор по подадени заявления за гласуване по настоящ адрес. Към списъка от общо 925 гласоподаватели са добавени още 186 души.

Общо 856 са добавените гласоподаватели в списъците за гласуване в област Перник, които са поискали да изразят вота си в различни избирателни секции в община Перник. Подавани са по две заявления  заради вота „две в едно” - едно за избора на президент и вицепрезидент и второ - за общински съветници и кметове.

Най-малко са подадените заявления в кметство Калкас - само по едно. Три са в Църква и Селищен дол и четири - в Бела вода. С много заявления за гласуване по настоящ адрес се отличава и Кралев дол. Там балотажът ще бъде по време на самите избори, защото кандидатите за кмет на кметство Кралев дол са само двама.  70 души са поискали да упражнят вота си по настоящ адрес в селото, което е с 503 избиратели.

От предизборните щабове на различни партии коментират, че големият брой желаещи да гласуват по настоящ адрес в Рударци не се дължи само на наличието на много вилни имоти в селото, а е свързан и с контролиран вот. Имаше и неофициални данни, че кандидат за съветник е регистрирал в дома си хора по настоящ адрес, но тя официално не е потвърдена.