• Размер на шрифта:

Соларен парк ще изграждат край Търговище

21 октомври 2011 15:39 | Автор: Борислав Курдов

Соларен парк ще изграждат край Търговище
© снимка: DarikNews.bg, Борислав Курдов  

Първа копка по изграждането на агро-фотоволтаичен парк бе направена край село Буховци, Търговищко. Той ще е част от пилотен проект за соларен парк, разположен на 330 дка с мощност до 15 мегавата. Инвестицията е за 50 млн. евро.

Първоначалното финансиране на фирма "Прокон Солар България" ЕООД, която е дъщерно дружество на едноименната фирма от Котбус, Германия, ще е за съоръжение с мощност 5 мегавата, разположено на 134 дка в землището на селото.

Предвидено е по време на строителната фаза да бъдат наети 60 души, а по време на експлоатация на блока работа ще имат 10 души.

Агро-фотоволтаиката е ново направление в сектора на възобновяемите енергоизточници. Соларните паркове за производство на електроенергия са достатъчно познати, но двойното ползване на площите под соларните панели и за биоземеделие е нова тема, поясни доц. Василев от Института по фуражни култури в Плевен.Етикети: соларен парк, агро-фотоволтаичен парк

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#2

Петкан - 24.10.2011 г. 09:03:26

Тези соларни глупости са тотално неефективни, особено, ако се разчита на тях за захранване на производствени мощности, за да изкарат максимална мощност трябва слънцето изобщо да не залязва и да няма нито едно облаче на небето. Вече в България има много унищожени земеделски площи, заети от ФЕЦ инсталации, с мощности от порядъка на 30 - 40 киловата, което за мен е престъпно. За унищожаването на земеделски площи трябва да се търси отговорност не само на собствениците, но и на фирмите и общинските администрации допуснали това безхаберие!!!

#1

Maria - 21.10.2011 г. 16:10:14

Журналистите пак не сте в час - агро-соларните паркове отдавна ен са нещо иновативно и ново. Това е начин да се съхрани земята и под соларните панели да се използват площите за отглеждане на култури, понасящи засенчване (ягоди, грах и др.). Друг е въпроса, че товае начин и да не се променя саттута на полдородните земи и да се сторят лъскави соларни центрлали. Не сме тези, които откирват топлата вода в България, просто може би един "културен подход към земята" а и начин да се избегне бюрокращината, която създава ОГРАНИЧЕНИЯ всякакви, а не стимулира поризводстовот на зелена енергия.

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Двама приятели водели дълъг и продължителен разговор по класическата тема секс. По едно време се усетили, че прекаляват. – Хайде да сменим темата. – Добре.… Виж още