Кандидати за президентския пост обсъждаха националната сигурност и икономиката
Кандидати за президентския пост обсъждаха националната сигурност и икономиката / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Кандидати за президент се събраха за последен дебат
46108
Кандидати за президент се събраха за последен дебат
  • Кандидати за президент се събраха за последен дебат

Кандидат-президентът на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов инициира дебат между кандидатите за държавен глава, който беше и последният в рамките на предизборната кампания. В дискусията се включиха кандидатът на СДС Румен Христов, издигнатият от инициативен комитет Алексей Петров и претендентът на БСП за Дондуков 2 Ивайло Калфин.

Ивайло Калфин посочи, че президентът трябва да се постарае стратегията за национална сигурност да бъде изпълнена със съдържание. Той посочи, че би направил всичко възможно България да има своя национална доктрина. Калфин предложи политики за привличане в страната ни на българите в чужбина.

Кандидатът на СДС Румен Христов поясни, че трябва да се работи най-вече по острия по думите му недостиг на справедливост - както икономическа, така и социална и правна. Ако бъда избран за президент, службите ще останат при президента, това е част от баланса на властите, посочи Христов и допълни, че е против орязването на правомощия на президента. Трябва да определим средносрочните цели и приоритети на България, каза Христов. Основният акцент в моята работа като президент ще е икономиката, добави той.

Според Красимир Каракачанов трябва да се позволи доброволната военна служба. Не бих позволил мисии зад граница, ако няма сериозен български интерес, допълни той. Ако стана президент, въпросите с приемането на национална доктрина и демографската програма ще бъдат поставени на консултативен съвет по национална сигурност, каза Каракачанов и добави, че ако правителството не направи нищо по въпроса, ще отнесе въпросите към парламента с искане за референдум.

Алексей Петров посочи, че не може да се говори за решаване на проблемите в която и да е област, ако не се приеме концепция за икономическо развитие на страната. Трябва да се погрижим за гръбнака на икономиката - малкия и средния бизнес, каза той.