Запор на „24 часа” и „Труд”
Запор на „24 часа” и „Труд” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Запор на „24 часа” и „Труд”
46014
Запор на „24 часа” и „Труд”
Стоян Якимов, частен съдия-изпълнител
Запор на „24 часа” и „Труд”
  • Запор на „24 часа” и „Труд”
  • Стоян Якимов, частен съдия-изпълнител
  • Запор на „24 часа” и „Труд”

Съдия-изпълнител влезе в Полиграфическия комбинат, за да опише имуществото на вестниците „24 часа” и „Труд”, по искане на Христо Грозев, собственик на част от дяловете на „Медийна група България”. „Извършен е опис на печатни машини, свършил съм си работата, така че сега съдът решава какво ще се случва”, каза на излизане от комбината частният съдия-изпълнител Стоян Якимов. Той обясни, че заповедта за опис на имуществото е от началото на месеца.  

Пред Дарик Христо Грозев коментира, че има съдебна заповед за запор на имущество на пресгрупата. Грозев каза, че ако вестниците не излязат утре, това ще е престъпление към България и някой трябва да поеме отговорността затова. „Има съдебна заповед за запор на имущество на пресгрупата. „Има такъв, той действа на основата на решение на съда, което е под формата на обезпечителна заповед. Предварителна обезпечителна заповед за бъдещ иск, който е пуснат от нашето австрийско дружество заедно с много други подобни искове, които целяха да блокират възможността на сегашното управление на „Медийна група България” да разпродава съществени активи, да източва активи и т.н. Така че, това е резултатът, който наблюдаваме днес - че съдът одобри такава мярка като временен обезпечителен акт и съдебния изпълнител изпълнява решението на съда”, обясни Грозев.

„Няма проблем утре вестниците да излязат от печат”, категоричен е частният съдия-изпълнител Стоян Якимов. Той потърсил съдействието на МВР, защото не е получил необходимото съдействие от собствениците. „Вчера дойдох, за да връча поканата за опис и с колегите направихме компромис да бъде отложен за днес сутринта. Отложихме го и сега си свършихме работата. Машините са оставени, работят, назначен е пазач от фирмата-собственик, така че вестникът продължава работа”, обясни още той.

По-късно през деня стана ясно, че Софийски градски съд е върнал в управлението на „Медийна група България” фирмата на Христо Грозев „БГ Приматинвест”.

Адвокатът на „Медийна група България Холдинг” Даря Пенкова постави под въпрос автентичността на обезпечителната заповед, с която тази сутрин съдия-изпълнител влезе в Полиграфическия комбинат и започна да описва запорираните вещи. „Поредният опит за манипулация на съдебната система”, заяви тя.

Частният съдия-изпълнител Стоян Якимов обясни, че има оригинална обезпечителна заповед, издадена от Софийски градски съд. „Аз без оригинална обезпечителна заповед, издадена от съда, няма как да извършвам каквито и да е действия”, каза той.

Каква е стойността на машините в Полиграфическия комбинат частният съдия-изпълнител не назова тъй като това е служебна тайна. До опис на имуществото се стигна след съдебните спорове между досегашните трима собственици Христо Грозев, Любомир Павлов и Огнян Донев.

Конкуренти се опитват по неикономически начин да извадят облаги в своя полза. Така Огнян Донев - един от собствениците на „Медийна група България Холдинг”, коментира пред журналисти влизането на съдия-изпълнител в печатницата на групата. Той изрази убеденост, че конкуренти се опитват да надделеят особено в момент на предизборна ситуация. Сигналът, който е бил подаден към всички останали медии, използващи услугите на нашата печатница, ни навежда на мисълта, че се търси конкурентна облага, заяви Огнян Донев.

„Медийна група България холдинг” ООД издава вестниците „24 часа”, „Труд” и „168 часа”.

Още за скандала с имуществото на вестникарската група и бъдещето на „Труд” и „24 часа” четете тук