САЩ искат Муамар Кадафи да бъде убит или бързо заловен
САЩ искат Муамар Кадафи да бъде убит или бързо заловен / снимка: Reuters

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън необичайно безцеремонно заяви в Триполи, че САЩ биха искали сваленият либийски лидер Муамар Кадафи да бъде убит или бързо заловен, предаде АП.

Агенцията припомня, че досега САЩ избягваха да споменават, че Кадафи трябва да бъде убит. Обикновено американски политици заявяваха, че искат да го видят изправен пред правосъдието - нещо, което и Клинтън повтори днес по време на необявената си визита в либийската столица.

Сваленият от власт либийски диктатор в момента се укрива. По-рано днес в интервю за саудитски вестник временният премиер на Либия Махмуд Джибрил заяви, че Кадафи най-вероятно се подготвя да си върне властта с помощта на туарегите, населяващи Северен Нигер, Южна Либия, Южен Алжир и Мали, допълва БТА.

По думите на Джибрил Кадафи има две възможности - да се опита да дестабилизира новото управление в Либия или да обяви сепаратистка държава в Южна Либия, която може да нарече както си пожелае: „Туарегия”, „Велика Африка” или по друг начин. Според временния либийски премиер Кадафи няма да се успокои, докато не направи нещо, тъй като никога няма да признае поражението си.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън пристигна днес на необявено предварително посещение в Триполи. Тя кацна за еднодневна визита в либийската столица на борда на американски военен самолет, излетял от Малта. „Горда съм да застана тук на земята на свободна Либия”, обяви Клинтън по време на срещата си с временния премиер Махмуд Джибрил и председателя на Преходния национален съвет Мустафа Абдул Джалил.