Първият полски транссексуален депутат обяви политическите си цели
Първият полски транссексуален депутат обяви политическите си цели / снимка: Reuters

Анна Гродзка, която ще стане първият явен транссексуален депутат в историята на Полша, когато новият Сейм се конституира на 8 ноември, заяви, че в парламента ще се бори за равенство и за държавно финансиране за операциите за промяна на пола, предаде ДПА.

Петдесет и седем годишната жена, родена като мъж, но сменила пола си през миналата година, е избрана в полския парламент от листата на "Движението на Паликот" на изборите на 9 октомври. По професия Гродзка е продуцент на документални филми.

В интервю за полския уебсайт "Гаду-Гаду" Анна Гродзка каза, че като депутат ще настоява за легализирането на гражданските бракове между лица от един пол, ще води кампания за забременяване "ин витро" и ще отстоява правата на малцинствата, пише БТА. Тя добави, че се опита да прокара закон, какъвто наскоро е бил приет в Австралия, според който в заявленията си за издаване на паспорт поляците ще могат да избират между мъжки, женски или "друг" пол.

Избирането на Анна Гродзка в парламента показва, че хората в Полша все повече се дистанцират от традиционното за страната католическо вероизповедание, посочва ДПА.