Второ биенале на църковните изкуства откриват във В. Търново
Второ биенале на църковните изкуства откриват във В. Търново / DarikNews.bg, архив

Велико Търново ще бъде домакин на Второто биенале на църковните изкуства. Форумът ще бъде открит с изложба тази вечер от 18,00 часа в Изложбените зали „Рафаел Михайлов". Биеналето представя съвременното творчество в областта на православните църковни изкуства - иконопис, стенопис, дърворезба, мозайка и други, участващи в храмовото оформление и богослужебната практика.

В изложбата участват около 80 художници, работещи в областта на църковните изкуства, с над 200 творби. Представени са почти всички жанрове - икони, стенописи, мозайки, иконостаси от храмове, църковни мебели, графика, тъкан текстил, миниатюра, домашен иконостас. Реализираните проекти на монумантални творби са представени във фотоси и табла.

В рамките на биеналето е организирана и научна конференция „Теология и социум. Съвременни перспективи", посветена на 20-годишнината от основаването на Православния богословски факултет на ВТУ. На 19 октомври от 9,00 ч. в храм „Св. Николай" във В. Търново ще бъде отслужена Света Литургия. По-късно същия ден в конферентната зала на Изложбени зали „Рафаел Михайлов" ще започне среща-разговор на тема „Проблеми на съвременните църковни изкуства", на която се предоставя възможност участниците в изложбата да представят допълнителен визуален материал.