Пускат поетапно парното в София
Пускат поетапно парното в София / БГНЕС

"Топлофикация - София" е започнала поетапното масово пускане на отоплението в столицата от днес на обяд, съобщиха от дружеството.

Включването на отоплението в столицата е започнало от детските градини и яслите, учебните заведения и болниците. През следващите дни поетапно ще бъдат включени жилищните сгради във всички топлорайони и накрая парно ще имат и административните сгради. Днес е предвидено включването на отоплението на 1375 сгради. До края на седмицата с включено отопление ще бъдат всички близо 430 000 абоната на "Топлофикация София".

От дружеството напомнят на всички абонати още сега да отворят на максимална степен вентилите на радиаторите си, за да не се налага допълнително обезвъздушаване на отоплителните тела след пускане на отоплението. Добре е да бъде направена и проверка за изправността на електронните уреди за дялово разпределение. В случай че дисплеят им е угаснал, следва незабавно да потърсят съдействие от обслужващата ги фирма - топлинен счетоводител.

Решението за пускането на парното е взето, след като НИМХ към БАН е предоставило на дружеството дългосрочната прогноза за времето, която показва че въпреки тридневното затопляне в края на тази седмица през октомври ни очаква трайно застудяване. Така са изпълнени двете условия в наредбата по топлоснабдяване за пускане на парното, а именно - три последователни дни със среднодневна температура под 12 градуса и наличието на прогноза за трайно понижаване на температурите.

Ако има абонати, които искат да забавим пускането на отоплението в жилищата им, могат да подадат индивидуално заявление за това след решение на общото събрание на етажната собственост в деловодството на дружеството и ние ще се съобразим веднага с тяхното желание. Това е заявил Стоян Цветанов - изпълнителен директор на "Топлофикация София", цитиран в съобщението.

Дружеството е в пълна готовност да осигури безпроблемното протичане на отоплителния сезон. През лятото са приключени успешно ремонтите и обновени участъците от топлопреносната мрежа с най-чести аварии през миналата зима. Екипите са работили по 27 обекта - подменени са над 13 км топлопроводи и инвестирани
над 6 млн. лева. Подменени са вече над 90 на сто от абонатните станции в столицата.

Новите абонатни станции с модерна електроника ще позволят автоматичното управление на подадената топлина към сградната инсталация в зависимост от външните температури. Така заедно с възможността да регулират отоплението в домовете си чрез радиаторните вентили, абонатите ще могат да оптимизират разхода си на топлинна енергия, да регулират потреблението си и да управляват сметките си, е посочил Стоян Цветанов.