Талибани атакуваха американска база в Източен Афганистан
Талибани атакуваха американска база в Източен Афганистан / снимка: Reuters, архив

Талибани атакуваха рано тази сутрин американска база в Източен Афганистан, при което бяха убити двама шофьори-афганистанци, а двама охранители са ранени, съобщи АФП. Талибаните поеха отговорност за атаката с есемес до агенциите.

Базата била атакувана от четирима атентатори камикадзе с гранатомети и автомобил с експлозиви. Те не успели да пробият охраната на входа на базата в провинция Панджшир, окръг Ракха, макар че съборили една вишка с изстрел от гранатомет, съобщи АП. Трима от мъжете атакували пеша, стреляйки с гранатомети, а четвъртият детонирал колата-бомба пред входа. И четиримата са убити.

Говорител на НАТО потвърди, че е имало атака, но съобщи само, че няма жертви сред американските военни, нито значителни щети на съоръженията в базата на т.нар. провинциален екип за възстановяване - смесен екип от военни и международни цивилни специалисти, които работят за подобряване на местното управление, услуги и инфраструктура, посочва БТА.

В същото време египетската радикална организация „Гамаа исламия” (Ислямска група) съобщи, че ракетен удар от американски безпилотен самолет в Афганистан е убил сина на родения в Египет шейх Омар Абдел Рахман - Ахмед. Без да уточнява кога е станало събитието, „Гамаа исламия” публикува днес на сайта си съобщение, оплакващо смъртта на Ахмед Абдел Рахман, син на „слепия шейх”, който излежава присъда в САЩ за участието си в заговор за взривяване  на обекти в Ню Йорк. Шейх Омар Абдел Рахман бе духовен лидер на Гамаа, както и на мъжете, осъдени за бомбения атентат срещу Световния търговски център през 1993 г.