Кандидат за кмет търси 10-те чудеса на Варна
Кандидат за кмет търси 10-те чудеса на Варна / Дарик Варна

Десетте чудеса на Варна търси кандидатът за кмет на коалиция Варна утре (ВМРО, Гергьовден, БНД и Новото време) Костадин Костадинов.

По примера на един голям ежедневник, който след електронно гласуване определи 10-те най-значими исторически и археологически паметници у нас, Костадинов търси символите на Варна. 32-годишният кандидат за кмет е историк по образование и е автор на книги и сценарии за българите по света, за Балканите и за демографския проблем в България.

"Класацията обедини българите, те се сплотиха около каузата да защитят историческата стойност на населеното си място и битката в интернет беше много оспорвана. Затова искам и варненци да са заедно в битката кои са 10-те чудеса на Варна", обяснява Костадинов.

Той не крие разочарованието и недоумението си от факта, че най-старото злато в света, открито във Варненския некропол, не намери място сред първите 10 в класацията на ежедневника. "Това е само пример колко лошо са представени варненските забележителности дори сред сънародниците ни. Колко от тях са виждали Стоунхендж във Великобритания без да са били на Побити камъни край Варна? Или пазят скъп спомен от Дряновския манастир, а не са чували за уникалната обител на монасите аскети и исихасти, наречена Аладжа манaстир", обяснява Костадинов и предлага във варненските училища да има часове за запознаване с родния град и неговите съкровища.

"В училищата вече няма предмет родинознание и на българчетата им е трудно да разберат какво е България", твърди той. Затова на 15 септември коалиция "Варна утре" раздаде на 1500 варненски деца Патриотично букварче, където "Б" не се асоциира с барабанче, а с България.

Предложения за класацията с чудесата на Варна могат да се правят на http://www.facebook.com/Koalicia.VarnaUtre. Досега предложенията са: Аладжа манастир, Побити камъни, Римски терми, Златното съкровище и Варненският некропол, Катедралата "Св. Успение Богородично", Дворецът на културата и спорта, Дворецът Евксиноград, Морската градина, Делфинариума, Градските морски бани, потопеният кораб на Тодор Живков, Паметникът на Жеравния хълм, Аквариумът.
Номинации могат да се правят до 20 октомври. След това ще започне електронното гласуване за това кои 10 забележителности ще влязат в класацията.