САЩ са в пряк контакт с Иран заради предполагаемия заговор срещу саудитския посланик
САЩ са в пряк контакт с Иран заради предполагаемия заговор срещу саудитския посланик / БГНЕС

САЩ са в пряк контакт с Иран заради предполагаемия заговор за убийство на саудитския посланик във Вашингтон. Това съобщи говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд, цитирана от Ройтерс и Асошиейтед прес.

"В момента не сме готови да съобщаваме кой с кого и къде е разговарял. Само потвърждаваме, че сме в пряк контакт с Иран", каза тя. Нюланд посочи единствено, че контактите са се състояли вчера и не са били в Иран.

Американски представител, пожелал анонимност, заяви, че контактът е установен чрез постоянното представителство на Иран в ООН в Ню Йорк. Двете държави не поддържат дипломатически отношения и преките контакти между тях са редки.

Правителството на Барак Обама е изпратило висши представители в Китай, Турция и Русия, за да информират техните лидери за иранския заговор, съобщи американски служител, цитиран от Франс прес и БТА.

САЩ и Иран изпратиха протестни писма в ООН заради предполагаемия заговор срещу саудитския посланик, за който САЩ заявиха, че се е подготвял със знанието на членове на иранското правителство, предаде ДПА.

Двете страни изпратиха писма на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, който ги препрати в Съвета за сигурност и в Общото събрание.

Съдържанието на писмото на САЩ не бе оповестено. Мисията на Иран в ООН съобщи, че постоянният представител на Иран Мохамад Хазаи е изразил възмущение от обвиненията на САЩ.

"Ислямска република Иран остро и категорично отхвърля тези изфабрикувани и безпочвени изявления, основаващи се на съмнителните твърдения на един човек. Всяка страна би могла да обвинява други страни с такива изфабрикувани истории. Това обаче би създало опасен прецедент в междудържавните отношения", пише в иранското писмо до ООН.