Осъдиха варненец за насаждане на етническа омраза във Facebook
Осъдиха варненец за насаждане на етническа омраза във Facebook / www.sxc.hu
Осъдиха варненец за насаждане на етническа омраза във Facebook
45775
Осъдиха варненец за насаждане на етническа омраза във Facebook
  • Осъдиха варненец за насаждане на етническа омраза във Facebook

10 месеца условна присъда получи 23-годишен варненец за насаждане на етническа омраза и призив към насилие чрез „Фейсбук". След събитията в Катуница подсъдимият Слав Жечев създал в социалната мрежа събитие, назовано „Клане на цигани". Поканата била за събиране „на оръжие" на 28 септември и за часове 76 потребители, потвърдили участие.

Пред Районния съд във Варна Жечев съжали за действията си и обясни, че е създал събитието, след като видял, че всички групи за Катуница са премахнати от „Фейсбук". По този начин искал да продължи дискусията по темата за циганите и изпратил покана до няколко свои приятели, които я разпространили. Въпреки че кръстил събитието „Клане на цигани" и му сложил снимка на вдигната ръка с нож, Жечев заяви, че призивът му бил за мирен протест, на който той самият не възнамерявал да ходи. Дотогава младежът бил посетил само едно от трите варненски шествия в подкрепа на жителите в Катуница.

Жечев не си давал сметка за последствията, докато полицаи не пристигнали в дома му. Неговият защитник настоя, че в действията на младежа не е имало умисъл. Според адвокат Михаил Петров клиентът му от глупост се е опитал да се прави на герой и да се покаже като патриот, но е преминал границата.

Според прокуратурата Жечев е съзнавал това, което публикувал във „Фейсбук", както и че то ще бъде видяно от всички с достъп до профила му. В описанието на събитието никъде не било посочено, че събитието е създадено на шега и можело „всичко да стане, ако веднага не са се намесили полицаите", заяви в съдебната зала държавният обвинител Манасиев.

Наказанието от 10 месеца на Слав Жечев, наложено по съдебната процедура, е отложено с 3 години изпитателен срок. Компютърът, от който е създал събитието „Клане на цигани", ще бъде конфискуван.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок.

Други новини от Варна