От Иран ще се търси отговорност за предполагаемия заговор, заяви Джо Байдън
От Иран ще се търси отговорност за предполагаемия заговор, заяви Джо Байдън / снимка: БГНЕС, архив

Американският вицепрезидент Джо Байдън каза, че ще се търси отговорност от Иран за предполагаемия заговор за убийство на саудитския посланик във Вашингтон, предаде Ройтерс. "Това е възмутителен акт, за който ще се търси отговорност от иранците", каза Байдън в предаването "Добро утро, Америка" на телевизия Ей Би Си.

Междувременно Европейският съюз предупреди, че ще има много сериозни последици, ако се потвърдят обвиненията, че Иран стои за подготвян бомбен атентат срещу саудитския посланик във Вашингтон, предаде Франс прес.

"Приемаме нещата много сериозно и ако обвиненията се потвърдят, ще има много сериозни последици, защото ще е налице нарушение на международното право и последиците ще бъдат в сферата на международното наказателно право", каза дипломат номер едно на ЕС Катрин Аштън. "Ние сме в постоянен контакт с американските власти и призоваваме иранското правителство да сътрудничи на американското правосъдие. Искаме да получим максимум информация и се надяваме да изясни всичко за този акт, подлежащ на наказание", добави Аштън.


Британското правителство заяви, че е готово да подкрепи евентуални мерки срещу Иран, след като Вашингтон обвини Техеран, че е подготвял бомбен атентат срещу саудитския посланик в САЩ.

Организирането на нападение срещу друга страна е явно нарушение на международното право и налага най-строго осъждане. Признаците, че този заговор е бил ръководен от елементи на иранския режим, са шокиращи. Британското правителство ще подкрепи необходимите мерки с цел Иран да понесе отговорност за действията си, се казва в изявление на канцеларията на британския премиер Дейвид Камерън, цитирано от Френс прес.

Говорителят на Камерън Стив Фийлд заяви, че Лондон поддържа постоянен контакт с правителствата на САЩ и други страни и се консултира с тях относно евентуални допълнителни санкции срещу Иран, допълва БТА. Британски представители същевременно подчертаха, че е малко вероятно Великобритания да подкрепи евентуални военни действия срещу Иран, отбелязва Асошиейтед прес.

Има неоспорими доказателства, че Иран стои зад заговора за убийството на саудитския посланик в Лондон Адел ал Джубейр, заяви саудитският принц Турки ал Фейсал, бивш шеф на саудитското разузнаване, цитиран от Ройтерс. Според него доказателствата са неоспорими и ясно показват, че са замесени ирански служители. Някой в Техеран ще трябва да си плати, заяви той.