Филмът „Кецове” се цели в стохилядния зрител
Филмът „Кецове” се цели в стохилядния зрител / movies.bg

30 копия на филма „Кецове" ще осигурят прожекциите му в страната, които ще тръгнат от 28 октомври, заяви във Варна продуцентът Галина Тонева. Тя потвърди, че за премиерата в София, която ще е три дни по-рано, се очаква от Женева да пристигне Джералдин Чаплин, която е в епистоларен контакт с дебютиращата като актриса Ина Николова, чиято е една от главните роли.

"Тя наистина направи безпрецедентен жест към нас", сподели продуцентката по повод подкрепата от страна на Чаплин по време на московския кинофестивал по-рано т.г. Галина Тонева каза още, че след прожекцията на „Кецове" дъщерята на Чарли Чаплин сама е потърсила контакт с Ина Николова, като й е поискала имейл. По думите на Владимир Ястреба от Руския културен център в Москва мнозина оприличили българката на Джералдин Чаплин, която била председател на журито. Известна физическа прилика всъщност има, но надали само това е впечатлило Чаплин.

На днешната пресконференция от фестивала на българския игрален филм „Златна роза" във Варна Ина Николова коментира, че има много общо с ролята, въпреки че героинята й е малко по-крайна. Аз също съм тренирала бокс и съм художник, но не искам да бъда мъж и още по-малко да работя на строеж. Което във филма тя прави заедно със своя приятел, сценарист и сърежисьор на продукцията Валери Йорданов. Последният впрочем не присъства във Варна, тъй като имал ангажименти в Народния театър.

Интересни изказвания за „Кецове" в морската столица направиха кинокритици и режисьори. Иво Драганов например постави заглавието между „Волният ездач" на Денис Хопър, „Телма и Луиз" на Ридли Скот - от една страна, и филмите на Иван Черкелов и Людмил Тодоров - от друга. По думите на Геновева Димитрова филмът продължава заниманието с безпризорността на младите, безнадеждността на българския социум и невъзможността за мечтание. За други изказали се „Кецове" наистина може да бъде поставен в поредица от български филми, които донякъде го предшестват като тематика и усещане за кино, но е доста по-хард от тях.

Продуцентът Галина Тонева сподели още, че предстои участие на кино фестивал в Манхайм, а вече е осигурен и международен разпространител - Media Luna от Кьолн. За разпространението у нас г-жа Тонева добави, че това, към което екипът се стреми, е филмът да бъде гледан от 100 000 зрители. Сред първите, които го гледаха снощи, на българската премиера, бяха няколко от звездите в хитовия сериал „Седем часа разлика". В публиката заедно бяха забелязани Ваня Цветкова /съдия Таня Стоева/, Калин Сърменов/Милото/ и варненецът Симеон Лютаков /прокурор Иванов/.

За премиерата в зала 1 на ФК дойдоха двама от главните герои в „Кецове"- Ина Николова и Иво Аръков. Пред препълнената зала те споделиха, че и за двамата това е първи игрален филм. Любопитна подробност за Иво Аръков е, че младият талант е родом от Белослав.