Отвързват таксата за преглед при лекар от минималната заплата
Отвързват таксата за преглед при лекар от минималната заплата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Отвързват таксата за преглед при лекар от минималната заплата
45459
Отвързват таксата за преглед при лекар от минималната заплата
  • Отвързват таксата за преглед при лекар от минималната заплата

Всички такси, парични помощи, субсидии, хонорари, премии и награди, които са обвързани с минималната работна заплата, ще бъдат отвързани от нея, реши правителството. До 1 ноември трябва да бъдат подготвени предложенията за промени в законите, наредбите и правилниците, с които ще бъде премахната зависимостта на тези плащания от минималното за страната възнаграждение. Сред тях са потребителската такса за преглед при лекар, годишната такса за радио и телевизия, добавките за деца с увреждания, както и държавните субсидии на политическите партии.

В бъдеще размерът на тези видове плащания ще бъде определян чрез подзаконови нормативни актове, а размерът им за следващата година трябва да бъде съобразен с разходните тавани на бюджетните ведомства и общините.

Потребителската такса за преглед при лекар, която в момента е 1% от минималната работна заплата, вече няма да зависи от размера на това възнаграждение. Същото се отнася до таксата за радио и телевизия, която е 0,6% от минималната заплата, и се плаща от всяко домакинство с електромер. Колкото до субсидията на парламентарно представените партии, според сегашния закон всяка партия получава сума, която се формира според броя на получените на изборите гласове, като за всеки действителен глас се полагат по 5% от минималната работна заплата, определена към 30-ти септември на предходната година.

От началото на септември минималната заплата беше увеличена с 30 лева. Ако отвързването на субсидиите от нея бъде одобрено след гласуването на бюджета за 2012 г., то за догодина тя ще се вдигне пропорционално на увеличението на минималната заплата. Предстои отвързването на стипендиите за децата с изявени дарби, паричните награди за постигнати резултати от служителите на МВР, месечните премии на олимпийски медалисти. Без зависимост от минималната заплата ще бъдат и хонорарите за участие в различни комисии и съвети. В момента например за участие в консултативната комисия по ГМО всеки член получава по една минимална заплата месечно.