За да тръгне Европа нагоре, Борисов й предлага пенсии и заплати като нашите
За да тръгне Европа нагоре, Борисов й предлага пенсии и заплати като нашите / снимки: Правителствената информационна служба
За да тръгне Европа нагоре, Борисов й предлага пенсии и заплати като нашите
45412
За да тръгне Европа нагоре, Борисов й предлага пенсии и заплати като нашите
  • За да тръгне Европа нагоре, Борисов й предлага пенсии и заплати като нашите

Държавите, които имат бюджетен дефицит над 3%, да изравнят нивата на пенсиите и заплатите си с нашите. Такова предложение отправи в Прага премиерът Бойко Борисов към страните, които имат финансови затруднения. Според министър-председателя това е рецептата за справяне с проблемите.

Борисов е в чешката столица на официално посещение. В рамките на него той се срещна с колегата си Петър Нечас, а сред разговора си двамата дадоха съвместен брифинг.

Светло бъдеще за Европа прогнозира премиерът, ако закъсалите финансово държави изравнят нивата на пенсиите и заплатите си с нашите. Ето какво каза той: "И ние искаме да направим по 2000 евро пенсиите на българските пенсионери, и те го заслужават, но веднага бюджетът ще отиде на червено и ще отидем да се наредим за пари пред Международния валутен фонд. Да направят пенсиите, каквито са в България, и след една, две години Европа ще тръгне нагоре. Това е рецептата. Що за популизъм шества из Европа? Ами да бъдат любезни да си въведат подобни правила, каквито си въвеждаме ние".

За да тръгне Европа нагоре Борисов й предлага пенсии и заплати като нашите
netinfo

В Прага чешкият премиер Петър Нечас отново декларира, че страната му ни подкрепя за влизане в Шенген, но този път остро разкритикува Холандия и Финландия, които се противопоставиха на присъствието ни там. Според Нечас тяхното поведение е "некоректно и нечестно". Министър-председателят Бойко Борисов пък определи действията на тези, които си позволяват да спират България по пътя й към Шенген, като екстремистки.