Над 3000 задържани от сирийските сили за сигурност през последните 3 дни
Над 3000 задържани от сирийските сили за сигурност през последните 3 дни / Reuters

Сирийските сили за сигурност са задържали през последните три дни повече от 3000 души в обхванатия от размирици град Растан, заявиха активисти, цитирани от Асошиейтед прес.

Групата Местни координационни комитети заяви, че боевете в града са спрели, след като при предприетата от властите военна операция са загинали десетки хора. Активист в Растан каза, че арестуваните около 3000 души са държани в циментов завод, училища и спортен център, посочва БТА.

През последната седмица армията се сражаваше срещу стотици дезертирали войници, присъединили се към антиправителствените демонстранти в Растан. Боевете в града засилиха страховете, че Сирия може би се приближава към гражданска война, отбеляза АП.

Силите за сигурност също така се опитват да смажат надигащата се въоръжена съпротива в района на град Хомс. Действията им са се съсредоточили върху селището Талбисех, където според активисти през последните две денонощия са били арестувани десетки хора. При военната операция е имало убити и ранени, посочи Ройтерс.

Съветът за сигурност на ООН планира да проведе днес гласуване по европейско предложение за резолюция, заплашваща Сирия със санкции, ако Дамаск не спре насилственото потушаване на антиправителствените протести, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Русия няма да подкрепи подготвената от европейски страни проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН относно Сирия, предаде Ройтерс. Заместник-министърът на външните работи на Русия Генадий Гаврилов казал пред руската агенция "Интерфакс", че неговата страна няма да гласува за резолюцията, защото тя не съдържа текст, който да призовава световните сили да не се намесват във вътрешните работи на Сирия. Гаврилов обаче не е заявил дали Русия ще наложи вето върху документа.

Документът, подготвен от Франция, Великобритания, Германия и Португалия, представлява смекчен вариант на предишни предложения за санкции срещу Сирия, ако тя не спре смазването на протестите.

Ако бъде одобрена, това би била първата резолюция на Съвета за сигурност срещу Сирия, откакто през март Дамаск започна насилственото потушаване на демонстрациите, отбелязва АП.