Представят книгата „Дилма Русеф…”
Представят книгата „Дилма Русеф…” / Община Габрово

Само ден преди първата официална визита на бразилския президент Дилма Русеф в България и родния град на баща й - Габрово, габровската читателска публика ще има възможност да присъства на премиерата на книгата, посветена на Дилма и нейния полубрат, останал да живее в България - Любен Русев. Автори на изданието са Жамил Шади и Момчил Инджов. Двамата журналисти проследяват историята на рода Русеви и преселването в Бразилия на Петър Русев - бащата на Дилма.

Увлекателно и достоверно разказват за живота на първородните му син и дъщеря, станали жертва на диктатурите в родните си страни. Дилма е лежала в бразилски затвор за партизанска дейност, а Любен дълго време не е могъл да излезе от България заради баща- емигрант и социалдемократическите си възгледи. Българският журналист- Момчил Инджов, както отбелязва бразилската преса, е единственият журналист в света, говорил на четири очи и с двамата.

С Дилма за първи път още през 2004 година, когато тя му дава първото си интервю за българска медия и загатва намеренията си за участие в президентските избори, и с Любен приблизително по същото време, но в София. Впрочем, Момчил Инджов е и първият български журналист, когото Дилма приема на личен разговор в навечерието на президентските избори в Бразилия. 

Любопитно е да се знае, че българските корени на Дилма имат разклонения в два известни габровски рода - Корнажеви и Негенцови. От първия са юристът Петър Корнажев и журналистът Цоньо Корнажев, а от втория - знаменития детски писател Ран Босилек и внучката му - юристката Ралица Негенцова.