Роми пребиха семейство в София
Роми пребиха семейство в София / DarikNews.bg, архив
Роми пребиха семейство в София
45363
Роми пребиха семейство в София
Ива Шишкова
  • Роми пребиха семейство в София
  • Ива Шишкова

Над 15 роми нападнаха и пребиха семейство в София. Инцидентът е станал в квартал „Модерно предградие". Четирима от побойниците вече са заловени от полицията, другите се издирват. Арестувани са тарторът на бандата - 16 годишният Ноте Джоров, както и 36-годишният Йордан Кръстанов, Янко Симеонов на 19 години и Емил Матев на 31 години. И четиримата са криминално проявени.

На 2 октомври около 18 часа семейството видяло 16-годишния Ноте Джоров, който се опитал да ограби дома на тяхна възрастна съседка и го задържали. Той обаче успял да избяга и по-късно се върнал с ромска компания, която нападнала и пребила петима души - две жени и трима мъже. От полицията уточниха, че няма данни за етническо напрежение в квартала въпреки инцидента. Все пак там има засилено полицейско присъствие.

„Не бих искал да му давам такава окраска - пак са намесени роми. Вкарваме едно говорене, което не е добро. Има случай на проникване в частен дом. Извършителят е задържан от група хора, той обаче е успял да се изплъзне и извикал група хора със себе си, които да му помогнат. След намесата на полицията извършителят е задържан". Коментира инцидента главният секретар на МВР Калин Георгиев.

От „Пирогов" съобщиха за Дарик, че пострадалите са освободени за домашно лечение. В болницата е останал само един мъж със счупено чене, но без опасност за живота.

Пред Дарик Ива Шишкова, чието семейство е било нападнато и пребито, разказа, че първоначално ромите са били близо 40, но около 15 от тях успели да прескочат оградата на съседната къща и да нахълтат в двора на дома им преди да дойде полицията.

„Една тълпа около 40 човека от ромски произход, сред които имаше мъже, жени и деца, които тичаха срещу нас и крещяха. Те се бяха събрали пред двора на комшийката, а вътре бяха нахлули около петнайсетина. Видях как приятел на родителите ми, който ни беше на гости, лежи неподвижен на земята, как бутат майка ми, баща ми също беше повален на земята и го ритаха. Видях как удариха майка ми, телефонът й беше в нея и явно е звъняла в този момент на полицията. След като се развикахме, че идва полиция, изчезнаха за секунди. Майка ми е с ожулвания, приятелят ми е с множество удари по лицето, посинено око", разказа Ива Шишкова.

По думите й досега не е имало такъв конфликт в квартала.