Комерсант: Москва и София удължиха срока за АЕЦ „Белене
Комерсант: Москва и София удължиха срока за АЕЦ „Белене / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Москва и София решиха засега да не изострят отношенията си в енергийната сфера и удължиха срока на договора за построяването на АЕЦ "Белене", пише в кореспонденция от София "Комерсант".

Руският вестник отбелязва, че британският консултант на българската страна HSBC още не е изготвил икономическия анализ на проекта, а през декември трябва да бъдат публикувани

резултатите от стрес тестовете на европейските атомни електроцентрали. Освен това темата за АЕЦ "Белене" е "един от съществените елементи" в предизборните дебати в България, пише кореспондентът на "Комерсант", като посочва, че президентските избори у нас ще се състоят през януари [изборите ще бъдат на 23 октомври - бел. ред.].

Удължаването до 31 март 2012 г. на срока на действие на споразумението между "Атомстройекспорт" и Националната енергийна компания (НЕК) за строителството на АЕЦ "Белене" е знак за "смекчаване на конфликта между страните", отбелязва вестникът.

"Комерсант" припомня, че през юли "Атомстройекспорт" е подал в Международния арбитраж в Париж иск към българската страна да изплати 58 млн. евро за извършени строителни работи и че в отговор НЕК е заявил, че ще внесе иск срещу руската фирма за 61

млн. евро. "Обаче сега страните предпочитат да избягват резките изказвания", подчертава "Комерсант".

От резултата от президентските избори в България до голяма степен зависи на коя страна ще се наклони общественото мнение - за или против изграждането на втора АЕЦ в страната, предрича "Комерсант".

Руската печатна медиа подчертава, че кандидат-президентът на ПП ГЕРБ Росен Плевнелиев е против произвеждането на референдум по въпроса, докато опонентът му Ивайло Калфин гради кампанията си "именно върху темата за всеобщо гласуване по проекта".(БТА)