Нощта на  музеите и галериите превърна нощта в Стара Загора в ден
Нощта на музеите и галериите превърна нощта в Стара Загора в ден / darik news

Хиляди старозагорци излязоха в Нощта на музеите, галериите и .... библиотеките, за да посетят културните институти и атрациите в тях.

Мероприятието, което се организира за поредна година от Община Стара Загора, изкара на улиците от най-малките до най-възрастните и превърна тъмните улици на града в ден.

Желаещи да се включат в Нощта се редяха на опашка в сградата на Историческия музей, за да си купят талонче, срещу което да разгледат всички музеи и галерии в Стара Загора.

Нощта на  музеите и галериите превърна нощта в Стара Загора в ден
netinfo

Цената за възрастни бе 3 лв., а за ученици - лев.
Танцови и певчески състави, оркестри и театрални студии внасяха допълнително настроение. Преди да влязат в Регионалния исторически музей, любознателните старозагорци изгледаха концерт на ансамбъл „Загоре".

В рамките на мероприятието „Да съхраним спортната слава на Стара Загора" в Лапидариума легенди в различни спортове раздаваха автографи на гражданите. На второ експозиционно ниво посетителите можеха да разгледат находките, открити от археолозите през това лято.

Нощта на  музеите и галериите превърна нощта в Стара Загора в ден
netinfo

Над тях доброволци от клуб „Традиция" подреждаха пъзела от дарителската акция за реставрация на знамето на Старозагорските въстаници.

Невероятен интерес предизвика ателието за възрастни, в което обаче активно се включиха и малките старозагорци, на четвърто експозиционно ниво на музея. „Вещи в занаята...." майстори и майсторки показваха на съгражданите си своите хобита от които се раждатрат невероятни красоти.

Нощта на  музеите и галериите превърна нощта в Стара Загора в ден
netinfo

Бижута от най-различни материали, макети на кораби и сгради от картон, дърворезба и производство на съдове от глина с автентично грънчарско колело и рисунки върху стъкло оставяха за дълго край работилниците малки и големи. Те не само разглеждаха, но и получаваха информация за занаятите, с които се занимават вещите в занаята. Най-малките се включиха в направата на най-различни насекоми от мъниста и картички под ръководството на сръчни майсторки.

Как се плетат гердани от мъниста на една кука пък разясняваше търпеливо на посетителите колежката от вестник „Старозагорски новини" Таня Иванова.
Макияж и прическа, а след това и снимка сред старинен интериор, предлагаха коафьори и гримьори в музея.

Нощта на  музеите и галериите превърна нощта в Стара Загора в ден
netinfo

Мултимедийна презентация за реставрацията и консервацията в Култов комплекс „Ески джамия" от Никола Стоянов изгледаха посетителите на новооткрития Музей на религиите.

Галериите в града представяха творби на местни игостуващи автори.

Библиотека „Родина" също отвори врати през нощта за старозагорци с безплатно записване и безплатен интернет.

Атракциите и проявите продължиха до 2 след полунощ.