Детелина Николова се срещна с концесионери в Стария Добрич”
Детелина Николова се срещна с концесионери в Стария Добрич” / Дарик Добрич

ЕК "Старият Добрич" да получи специален статут, регламентиращ облекчени финансови  условия за занаятчиите - това бе едно от предложенията на концесионерите в  комплекса при срещата им с Детелина Николова, кандидата на ГЕРБ за кмет на Добрич. "Липсват ни хората. Тук трябва да се организират търговски базари, изложения, които да привличат добричлии в комплекса", споделиха занаятчии.

"Този комплекс беше създаден, за да се съхранят изчезващите занаяти. Тук има 25 дюкяна и работилници. Но защо да идват хората - дюкяните стоят затворени, има изоставени работилници.Тук влизат автомобили, които трошат плочите. Оградите се рушат, трябва да се предвиди цялостно външно освежаване на сградите", каза арх. Витлеем Чалъков.

"Трябва да се осигурят условия за контрол в комплекса. Необходимо е и въвеждането на такси за посетителите, не може тук да се влиза като в разграден двор. Общината трябва да се интересува от външния вид и на всички сгради в Добрич, да настоява пред  собственика на сградата на бившия хотел "Москва" за спешното й възстановяване", заяви още арх. Чалъков.

На срещата присъства и Надежда Петкова, която е кандидат за общински съветник от листата на ГЕРБ. Тя разясни, че през следващите две години предстои реализация на вече одобрен проект по ОП "Регионално развитие", чрез който ще се подобри инфраструктурата и ще се благоустроят дворните пространства в комплекса. По думите й творческият процес в комплекса може да се оптимизира и в рамките на проект "Добрич-жива шевица от таланти", който е на стойност 500 хил. лева.

Отбелязано беше още, че ЕК"Стария Добрич" е сред обектите, които ще се реновират за две години с 3.6 млн. лева, в рамките на проект, с който се цели да се привлекат повече туристи в Добрич. Останалите предвидени за обновяване обекти са Етнографската къща, Дом-паметникът "Йордан Йовков", сградата на музея в градския парк, която ще възвърне автентичния си вид, когато е била казино, къщата-музей "Йордан Йовков".