Четвърти ден протести в страната, този път мирни
Четвърти ден протести в страната, този път мирни / DarikNews.bg, Дарик-Габрово

Четвърта нощ имаше протести в страната в подкрепа на жителите на Катуница, които искат изселване на фамилията на Кирил Рашков

С химна на България започна мирният протест на площад"Възраждане", чрез който габровци показаха своята позиция към събитията в Катуница.

Около 100 души с лозунги и български знамена се събраха пред община Габрово, като организацията беше направена във Фейсбук. Организаторите не са отправили искане в Общинска администрация за протеста. Силното присъствие на органите на реда, както и цялото ръководство на полицията в Габрово, допринесе за мирното протичане на събирането. По време на протеста хората изразиха позицията си за равенство пред закона, за по-голяма защита от страна на властта, както и за налагане на адекватни наказания при тежки нарушения извършени от ромите.

На площада беше създадена нужната организация за ограничаване и предотвратяване на противообществени прояви. Протестът премина в шествие по централните градски улици и завърши с едноминутно мълчание в памет на жертвите от събитията в Катуница.

Стотици младежи от Стара Загора отново излязоха на мирен протест в подкрепа на жителите на Катуница. Разрешението за протеста бе от името на председателя на фен клуба на Берое Нейко Енев. До инциденти и сблъсъци с полицията не се стигна.

Младите хора се събраха и този път на площада пред общината, където разпънаха плакати с надписи "Свобода на българите" и "Искаме справедливост". И този път униформени охраняваха протестиращите и проверяха документите им за самоличност, чантите и раниците им.

Малко преди 20 часа шествието се отправи по бул. "Цар Симеон Велики" с възгласи "Всеки ден ще е така до победата".

Третият след събитията в Катуница старозагорски протест приключи в градинката на парк Алана, където момчетата и момичетата изпяха химна на Република България и обещаха да участват в националния митинг в Пловдив на 2 октомври.

При засилено полицейско присъствие едва около 50 души се събраха на пилоните пред НДК в столицата.

Оттам се очакваше да тръгне поредно протестно шествие, провокирано от размириците в Катуница. Шествието обаче не се състоя, тъй като протестиращите се разотидоха.

Четвъртият протест няма разрешение от Столична община. Разрешение обаче има националният протест, предвиден за тази събота, когато обединени мотоклубове и граждани ще се съберат в столицата, за да изразят гражданската си позиция.

Ситуацията в столицата е спокойна, засилено е полицейското присъствие.

Засилено полицейско присъствие има около ромската махала „Максуда" във Варна. Кръстовището на бул. „Вл. Варненчик" и ул. „Г. Пеячевич" е завардено от органите на реда и не се допуска движение. На кръговото на ул. „Девня", което води към Мол Варна по Пеячевич, също има униформени.

Жандармерията не е ангажирана в опазването на обществения ред тази вечер, по улиците има само полицаи, много от които са със светлоотразителни жилетки.

Във Варна е спокойно. Няма протестиращи и съмнително големи групи хора.