България отива на избори с бунт
България отива на избори с бунт / снимки: DarikNews.bg

България отива на избори с бунт, пише руският вестник "Комерсант". Междуетническият конфликт фактически прерасна в общонационален бунт, антициганските акции са обхванали цялата страна, добавя изданието.

Вестниците в Русия коментират ареста на ромския лидер Кирил Рашков и повдигнатото му обвинение за отправени смъртни заплахи. Според експерти задържането под стража на един от владетелите на престъпния свят няма да отстрани първопричината за кризата, отбелязва "Комерсант".

"Това не е случайност, а тенденция. Проблемът може да бъде решен, само ако започне да се раздава правосъдие, ако се отнемат привилегиите на местните феодални барони и престъпниците се хвърлят в затвора", цитира всекидневникът Антонина Желязкова, директор на Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия.

Бездействието на полицията в България я направи съучастник в погромите, а дивиденти от станалото ще получат националистите - по време на стартиралата президентска надпревара, заявил за изданието председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев.

Безредиците направиха по-популярни сред населението националистическите партии, които активно използват антицигански и антитурски лозунги. Според социолози, ситуацията се развива явно не в полза на управляващата партия ГЕРБ, нито на опозиционната БСП, чиито кандидати доскоро бяха смятани за основни фаворити в изборите на 23 октомври, добавя "Комерсант".

България отива на избори с бунт
netinfo

Междуетническите разпри съвсем не са добре дошли за България - миналата седмица ЕС отложи решението за приемане на страната в Шенген до средата на октомври. Излезлият наяве конфликт може дори да забави за неопределено време дългоочакваното от България събитие, коментира сайтът Вести.ру на телевизия "Русия 24".

Чрез есемеси, сайтове и социални мрежи в България все по-често се разпространяват призиви за щурм на циганските гета, констатира "Росийская газета".

Циганите също не дремят: в повечето райони те са сформирали въоръжени отряди за самоотбрана и обещават "да не пуснат никого жив", бранейки своите жилища. Тук-таме те са готови да минат в настъпление. Градусът на агресията продължава да нараства, при това и от двете страни, се казва в материала.

Общо взето, в България отдавна назряваше подобна ситуация, пише руският официоз, според който "циганите в страната отдавна са смятани за един вид "недосегаеми", "в гетата действат собствени закони" и "стражите на реда често сами стават потърпевши". Всекидневникът припомня "скандалите с купувани гласове на цигански избиратели", криминалните прояви от страна на български цигани и твърди, че "в по-голямата си част циганското население не плаща нито за вода, нито за ток, нито за другите комунални услуги и не е чувало за данъци и социални отчисления".

Фактически обикновеният българин издържа за своя сметка неколцина цигани, които освен всичко останало не искат и да живеят според нормите на цивилизованото европейско общество, заключава "Росийская газета". (БТА)