Ромите излизат на контра-протест, ще подаряват цветя на минувачи
Ромите излизат на контра-протест, ще подаряват цветя на минувачи / снимка: DarikNews.bg

На 1 октомври роми ще подаряват цветя на гражданите в София, Велико Търново, Враца, Плевен, Варна и Пловдив, като част от Европейския ромски прайд, който трябваше да се състои за първи път и у нас. Това съобщават организаторите от Центъра за междуетнически диалог и толерантност Амалипе. Не се посочва обаче дали е отменено планираното шествие, което трябваше да се състои в събота в редица градове на страна.

1 октомври е денят, на който в повечето европейски държави ще се проведат събития по инициативата RomaPride. На интернет страницата на организаторите се казва, че „събитията от село Катуница, както и опасността те да се пренесат в ромски махали и квартали в цялата страна поставят отговорна задача пред гражданското общество в България: да се покаже, че е възможен друг модел, при който роми и българи учат, работят и живеят заедно”.

Ден по-рано жителите на ромския квартал „Столипиново” в Пловдив ще проведат мирен протест срещу етническото напрежение в цялата страна. Митингът е предвиден за идния петък от 17.00 ч. на ул. „Батак” до новия пазар. По информация на Дарик, той се организира от Комитета за правата на бедстващите граждани в Пловдив, Синдикат „Защита” и „Спасение 2011”. Организаторите обявяват, че протестът няма да се политизира и цели да покаже, че хората от квартал „Столипиново” искат да няма етническо напрежение.