Проектът DriveFreeZ с престижна международна награда
Проектът DriveFreeZ с престижна международна награда / netinfo

Георги Атанасов и Георги Георгиев от Габрово и Калина Петрова от Пловдив спечелиха второ място в XXIII  конкурс на ЕС за „Млади учени",  който се проведе в Хелзинки, Финландия, от 23 до 27 септември, съобщи за Дарик Георги Георгиев. Те спечелиха престижното място с проектът си "DriveFreeZ"-симулация за управление на автомобил.

Проектът "DriveFreeZ" с престижна международна награда
netinfo

Той е качен в Интернет и може да помогне при обучаване на начинаещи шофьори, да допълни традиционните шофьорски курсове, да спомогне кампаниите за опазване живота по пътищата. Това е поредното признание за младите таланти.

Конкурсът на Европейския  съюз за млади учени е създаден от Европейската комисия с намерение  да се поощрява сътрудничеството и  обменът между младите учени със сходни способности и интереси и да им се осигури възможност да получат насоки от някои от водещите учени в Европа.

Младежите на възраст до 21 години са  представили своите научни разработки от областта на изчислителните технологии, инженерните науки и медицината. Международно жури се е спряло на  87 проекта от 37 държави. Един от тези проекти е именно "DriveFreeZ. Екипите от България, Германия и Великобритания са получили втора награда. Специалната Международна награда е спечелил проект от Нова Зеландия. Авторите на "DriveFreeZ" са с награда от 5 хил. евро. Георги Атанасов и Георги Георгиев са бивши ученици на Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев" в Габрово , а Калина Петрова учи в Пловдивската математическа гимназия. Двете момчета вече са студенти в Софийски университет, а Калина продължава последна година в гимназията.