Помощното училище се включи в нов международен проект
Помощното училище се включи в нов международен проект / netinfo

Продължава добрата традиция за участие на Помощното училище "П. Р. Славейков" в международни проекти, съобщи директорът на училището и ръководител на проекта Милен Наков. От началото на новата учебна година учениците и учителите в школото започват работа по многостранно училищно партньорство по Програма "Учене през целия живот", подпрограма "Коменски" на Европейската комисия.

Партньори на Помощното училище по проекта "Демократични структури в училищата в Европа - проучване и прилагане на демократичните структури в училищата", ще са училища от Италия, Германия и Финландия.

Основната цел на проекта е да се сподели и разпространи дискусия за качеството на образованието чрез демократични структури, сподели психологът Петя Марчева. С оглед на повишаване на вниманието към основните демократични структури в Европа, проектът предлага да се създаде международно сравнение на ситуацията във всички участващи страни. Програмата "Учене през целия живот", финансирана от Европейския съюз, дава възможности за създаване на партньорства между училищни институции от различни европейски страни за съвместни дейности по теми от общ интерес, които допринасят за обогатяване на знанията и уменията на учениците и на техните преподаватели.

Целта на Многостранните училищни партньорства по Програма "Коменски" е да повишават европейското измерение на образованието, като подкрепят съвместни дейности между училища в Европа. Училищните партньорства помагат на учениците и учителите да придобият и усъвършенстват умения, свързани не само с темата и със съответната предметна област, но също и с работата в екип, със социалното общуване, планирането и реализирането на проектни дейности, използването на информационни и комуникационни технологии.