Арестуваха Кирил Рашков, обвинен е в заплаха за убийство
Арестуваха Кирил Рашков, обвинен е в заплаха за убийство / снимка: pravda.bg
Доц. Карен Джамбазов за Кирил Рашков
45162
Доц. Карен Джамбазов за Кирил Рашков
Арестуваха Кирил Рашков, обвинен е в заплаха за убийство
  • Доц. Карен Джамбазов за Кирил Рашков
  • Арестуваха Кирил Рашков, обвинен е в заплаха за убийство

Кирил Рашков - Цар Киро е задържан заради жалбите за закана за убийство на София Христева, синът й Веселин Христов и настойницата на убития Ангел Петров - Иванка Петрова. Жалбите са от 23 септември в късния следобед, малко преди да започнат ексцесиите в Катуница. Имало е и сигнал на тел. 112, съобщи за Дарик районният прокурор на Асеновград Калоян Димитров. Според разследващи, пожелали анонимност, сигналът е бил подаден от Веселин Христов.

На Рашков вероятно ще му бъдат повдигнати и други обвинения, освен за заплаха за убийство. Той е задържан за 72 часа, предстои Районна прокуратура-Асеновград да внесе искане да му бъде наложена най-тежката мярка „задържане под стража".

Рашков беше задържан тази сутрин. За заплаха за убийство законът предвижда шест години затвор.

Междувременно стана ясно, че Окръжна прокуратура-Пловдив е образувала досъдебно производство срещу Рашков заради непогасени данъчни задължения в периода 2004-2011 г. Действията са предприети след сигнал от НАП-Пловдив от 27 септември. Задълженията на Рашков са в особено големи размери, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура Галин Гавраилов.

Късно снощи Кирил Рашков е бил приет в Клиниката по инвазивна кардиология на УМБАЛ "Свети Георги" със съмнения за прединфарктно състояние, съобщиха от лечебното заведение. Състоянието на пациента по медицински стандарт е налагало извършване на инвазивно изследване, за да се докаже дали наистина има нарушение на кръвоснабдяването на сърцето. Рашков обаче е отказал медицинския тест и хоспитализацията. От клиниката обясниха, че преди време на въпросния пациент вече е правен байпас и са му поставяни стентове.

Директорът на здравното заведение доц. Карен Джамбазов каза, че в момента в болницата няма хоспитализирани от протестите и шествията. Всички пострадали от събитията в Катуница на 23 септември са изписани.

Кирил Рашков е роден в пловдивския кв. „Столипиново".

През 1984 г. Рашков е арестуван за притежание на злато и валута. От дома му са иззети над 2 млн. лева. Изпратен е в лагер на остров Белене. Преди ареста си основава фабрика за балони.

Преди 1989 г. Цар Киро има седем присъди, за които е осъден общо на 30 години затвор.

След 10 ноември 1989 г. Кирил Рашков регистрира първата си фирма за алкохол "Цар Гого". Вдига завод край село Катуница. През 1993 г. е арестуван заради производството на фалшив алкохол. След проверки в Катуница в склад, нает от него, са открити 126 тона спирт и 140 кашона с ракия-менте, 200 000 бутилки и 14 нелегални машини за бутилиране на алкохол.

Вижте повече за Кирил Рашков