Хората с увреждания ще алармират ЕП за нарушените си права
Хората с увреждания ще алармират ЕП за нарушените си права / Sofia Photo Agency, архив
Хората с увреждания ще алармират ЕП за нарушените си права
45047
Хората с увреждания ще алармират ЕП за нарушените си права
  • Хората с увреждания ще алармират ЕП за нарушените си права

Плачевни са възможностите за пътуване на хора с увреждания както в столицата, така и в страната, отбеляза изпълнителният директор на Центъра за независим живот Капка Панайотова. По думите й специализираният транспорт за инвалиди в София се състои от 5 микробуса, от които работят два, а от железопътния транспорт пригодени за хора с увреждания са само две мотриси. Според Панайотова тези проблеми нарушават регламентите, с които страната ни се е ангажирала, ставайки член на Европейския съюз.

Като истинско изпитание определи придвижването на хора с увреждания в столицата Капка Панайотова: „Има някакъв брой автобуси, които са пригодени за хора с увреждания, но при тях или приспособленията им не работят или шофьорите им не са обучени как да ги използват. Що се отнася до специализирания транспорт, в който по данни на общината има между 3 и 5 микробуса, адаптирани с хидравлична платформа, обикновено работят по 2 микробуса - за град с население от милион и половина души. Работят по два, защото другите са повредени, тъй като са стари. И те работят от 8,00 до 17,00 часа".

По думите на Панайотова пригодени за хора с увреждания са само две мотриси в страната ни по жп линиите София -Бургас и София - Варна, но те не са съобразени с транспорта в столицата.

„Влакът със специализирания вагон за хора с увреждания тръгва от София за Бургас 6,30 сутринта, когато пък специализираният транспорт не работи. Доста порнографска изглежда цялата работа с транспорта отвсякъде", заяви изпълнителният директор на Центъра за независим живот.

До края на годината ще бъде внесена жалба до Постоянната комисия към Европейския парламент, а при положение, че проблемът не се реши в близко бъдеще, Панайотова бе категорична, че ще се потърси съдействието на Европейския съд в Люксембург.