Медведев номинира Путин за следващ президент на Русия
Медведев номинира Путин за следващ президент на Русия / netinfo

Руският президент Дмитрий Медведев номинира премиера Владимир Путин за кандидат на управляващата партия "Единна Русия" за президентските избори, които ще се проведат през март 2012 година, слагайки край на спекулациите кой ще бъде новият държавен глава, предадоха световните агенции.

Очевидно Медведев е готов да се оттегли само след един мандат и да предаде лидерството на Путин, който изкара два президентски мандата през 2000-2008 година, отбелязва ДПА.

Изявлението на Медведев за номинацията на Путин, бивш агент на КГБ, бе бурно аплодирано и приветствано от близо 11 000 делегати на конгреса на "Единна Русия" - партията, която има почти пълен контрол над руското правителство през последното десетилетие, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Путин пък, който е лидер на "Единна Русия", обяви, че Медведев ще оглави партийната листа за парламентарните избори през декември.

Предлагам листата на "Единна Русия" за изборите за Държавна дума (долната камара на парламента) на 4 декември да бъде оглавена от действащия държавен глава Дмитрий Анатолиевич Медведев, заяви Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Мнозина привърженици предлагаха точно аз да оглавя листата, за което съм благодарен", каза Путин. Той обаче предложи "да не се нарушава традицията" от последните години, според която начело на листата на "Единна Русия" стои президентът на страната. Според Путин, "това ще вдигне авторитета на партията и ще осигури победа" в изборите, посочва ИТАР-ТАСС.

По думите на Владимир Путин, двамата с Медведев са постигнали споразумение за бъдещата си дейност "още отдавна, още преди няколко години". Според него обаче президентът и премиерът "наблюдават дискусията отстрани" и смятат, че "това далеч не е най-важното - кой какво ще поеме и кой на кои места ще седи". "Много по-важно е друго нещо: как работим всички ние заедно с вас, какви резултати постигаме и какво смятат по въпроса гражданите на страната ни", добави лидерът на "Единна Русия".

Президентът Медведев изрази пред конгреса готовност да работи в бъдещото "обновено правителство", което ще сформира "Единна Русия" след своята сигурна, според него, победа в парламентарните избори.

Държавният глава призова "Единна Русия" да продължи дейността си за решаване на най-острите социални проблеми във федерацията. Сред тях Медведев посочи подкрепата за хората, изгубили своята работа заради сегашната криза, за измамените вложители, усилията за ограничаване на поскъпването на жилищно-комуналните услуги, за развитие на детския спорт и здравеопазването, отбелязва ИТАР-ТАСС.

"Всичко това са най-важните проблеми, най-важните задачи", констатира руският президент. "Решаването им изисква всекидневна, къртовска, незабележима работа, тъкмо нея виждат гражданите у нас и високо я ценят", подчерта Дмитрий Медведев.

"Това безспорно е отговорно и много сериозно предложение. Приемам го", заяви президентът Медведев.

"Ако партията спечели изборите, а на практика съм сигурен в това, ако работим също толкова добре, готов съм да продължим реалната дейност за модернизация на нашата икономика, за повишаване на жизнения стандарт на хората у нас и изграждане на модерна правова държава", заяви Медведев.

Той изтъкна, че "практическият курс към модернизация на живота ни" трябва да бъде "воден от кардинално обновено правителство, което ще формира партията победителка". В тази връзка президентът изрази убеденост, че парламентарните избори ще бъдат спечелени от "Единна Русия".

"С оглед на съгласието ми да оглавя партийната листа смятам за правилно да подкрепя кандидатурата на Путин за поста президент на страната", допълни Медведев.

"Онова, което предложихме на конгреса, е дълбоко обмислено решение. Нещо повече дори - наистина бяхме обсъдили този вариант за развитие на нещата през периода, когато бе формиран нашият другарски съюз", разказа той.

"Изминалите години ни доказаха - а се надявам, също и на повечето наши граждани, че стратегията ни е вярна и че моделът ни за управление е ефективен", добави президентът.

"Колкото до това, че доста време до този момент не бяхме обявили публично своята позиция - надявам се, че ще ни разберете, също както и гражданите у нас - това е въпрос на политическа целесъобразност и спазване на закона на политическия жанр в страната ни", каза Дмитрий Медведев.

Путин благодари на делегатите на конгреса на "Единна Русия", бурно подкрепили предложението на Медведев да го издигнат за президент на федерацията. Владимир Путин също изрази убеденост, че "Единна Русия" ще спечели изборите за парламент. Той заяви, че, "с общонародната подкрепа, (. . .) Медведев ще успее да създаде нов ефективен управленски екип" и ще оглави с успех бъдещото руско правителство, посочва ИТАР-ТАСС.

Дванайсетият конгрес на партия "Единна Русия" обаче няма да вземе днес решение за излъчване на кандидат за висшия пост във федерацията за президентските избори през 2012 година. Това съобщи неофициално източник от ръководството на управляващата партия в Русия, информира новинарският сайт РосБизнесКонсалтинг.

Решението на "Единна Русия" за излъчване на кандидат-президент ще бъде взето (официално) на втората част от партийния конгрес, който ще продължи след парламентарните избори през декември т. г., отбеляза същият източник. Според него партията ще определи своя кандидат за висшия пост, едва след като бъдат насрочени официално изборите за държавен глава, очаквани през март догодина.

Предложенията Путин да се кандидатира за президент на федерацията, а Медведев да оглави листата на "Единна Русия" и впоследствие правителството - две сензационни новини от партийния конгрес - предизвикаха противоречиви реакции, отбелязва ИТАР-ТАСС.

"Предишният екип ще се запази", заяви вицепремиерът Александър Жуков, който очаква "положителен ефект и за изборите, и за дейността на правителството".

Схемата "Путин президент, а Медведев - премиер" е "залог за стабилност", необходима за развитие на руската икономика. Тя "ще продължи живота на страната през идните години", смята Юрий Трутнев, министър на природните ресурси и екологията.

"Ще бъде запазен предишният курс" и това "ще съдейства за приток на инвестиции", прогнозира Игор Шчоголев, министър на съобщенията и комуникациите.

"Нищо ново" не виждат в събитията на конгреса лидерът на либералдемократите Владимир Жириновски и водачът на руските комунисти Генадий Зюганов. Според Зюганов, "тандемът е принуден да лавира", а поражението на "Единна Русия" в парламентарните избори е програмирано, допълва ИТАР-ТАСС. Решението на Медведев да оглави листата на управляващите само ще засили борбата на партия "Справедлива Русия" с монополизма на "Единна Русия", коментира лидерът на "справедливите" Сергей Миронов.

"Смяната на местата на събираемите в днешната власт" няма да промени нещата, а Русия "има нужда от промени и реформи", твърди Генадий Гудков от фракцията на "Справедлива Русия" в Държавната дума. Народът на страната е "недоволен от днешния живот и назрява революционна ситуация, която може да избухне след 2-3 години", добавя той.

Медведев номинира Путин за следващ президент на Русия
netinfo