Убийството на младеж в Катуница доведе до двудневни безредици
Убийството на младеж в Катуница доведе до двудневни безредици / снимки: Теодор Караколев, podtepeto.com, DarikNews.bg, БГНЕС, Impact Press Group

На 23 септември, след убийството на 19-годишния Ангел Петров, в село Катуница избухнаха безредици.

На 25 септември жители на пловдивското село Катуница се събраха на протест пред дома на Кирил Рашков - Цар Киро. Жителите на Катуница са категорични, че зад убийството на младежа стои именно Рашков. Снощи те развяваха българското знаме, пяха химна на България и други патриотични песни и призоваха властта да потърси отговорност от ромския бос.

Протестиращите заявиха пред Дарик, че ще продължат с протестите, докато е необходимо. Докато на Цар Киро не бъде потърсена отговорност за системния тормоз, който е оказвал над съгражданите си през последните години, изтъкнаха хората. И снощи те подпалиха охранителната караулка пред дома на Цар Киро.

До нови ексцесии обаче не се стигна. Протестиращите се разотидоха към 23.00 ч., съобщи за Дарик директорът на пловдивската полиция старши комисар Тодор Чонов. Жандармерията обаче остана на място.

Убийството на младеж в Катуница доведе до двудневни безредици
netinfo

Междувременно в пловдивския квартал „Столипиново” бяха разположени спецполицаи от София. Жандармерия и полиция охраняват и района на джамията в Пловдив. Засилено е полицейското присъствие и около Джумая джамия заради изпочупени стъкла на мюсолманския храм. Това е ключова зона в етническите сблъсъци и според полицията не трябва да се стига до атака срещу храма, тъй като ситуацията може да излезе извън контрол. Засилени мерки за сигурност има в целия град и в Аджисан махала. Старши комисар Тодор Чонов увери, че обстановката в целия град е спокойна, въпреки че много медии съобщават за подпалени къщи и военни действия.

127 души бяха арестувани след размириците и палежите в Катуница, съобщи за Дарик главният секретар на МВР Калин Георгиев. Образувани са четири досъдебни производства, две от тях са срещу неизвестен извършител на палежите на две от къщите и два от автомобилите на Рашков. Другите две са за причиняване на средна телесна повреда.

Полицията съобщи още, че вече са повдигнати обвинения на шофьора, който уби 19-годишното момче. Той е обвинен в причиняване на умишлена смърт при пътно-транспортно произшествие, уточни окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов. 55-годишният шофьор бе задържан в събота около 23.00 ч. на границата ни с Турция.

Убийството на младеж в Катуница доведе до двудневни безредици
netinfo

Премиерът Бойко Борисов изрази недоволство от действията на МВР по време на размириците, които бяха провокирани от убийството на 19-годишния Ангел Петров. Той заяви, че не е доволен от действията на полицията в село Катуница и според него тя е „изпуснала ситуацията”. Борисов обяви, че виновните за инцидента ще получат съответното наказание.

По-късно през деня във Варна вътрешният министър Цветан Цветанов коментира, че полицията е могла да реагира много остро на посегателството в Катуница, но тогава „щеше да има човешки жертви”. По думите му силите на реда са действали на база ситуацията и планиране в реално време. Според Цветанов е направен максимумът за овладяване на ситуацията. „Правим всичко възможно да не допускаме ескалация на напрежението на етническа основа, посочи министърът.

Междувременно стана известно, че главният прокурор Борис Велчев е разпоредил ревизия на доходите на Кирил Рашков - Цар Киро като физическо лице.

Убийството на младеж в Катуница доведе до двудневни безредици
netinfo

В Катуница хиляди се стекоха на погребението на 19-годишния Ангел Петров, който бе убит на 23 септември. Въпреки траура на роднините и погребението, напрежение не липсваше. Хората се нахвърлиха и върху журналистите с обвинения, че някои медии не отразяват обективно случилото се.

Напрежение не липсваше днес и в Пловдив. След като по-рано по улиците на града премина протестно шествие, в късния следобед емоциите между българи и роми ескалираха в пловдивската „Аджисан махала”. Напрежението спадна след като полиция и жандармеристи влязоха в махалата и разпръснаха събралите се там роми. Над 20 полицейски патрулки и около 30 жандармеристи бяха отзовани по спешност от Катуница и изпратени в Пловдив.

Протести бяха организирани в още няколко града в страната. 14 души бяха арестувани по време на протеста във Варна. По време на протестното шествие е ранен човек от ромски произход, който е с пукната глава, но без опасност за живота. В Русе младежи се събраха пред общината, за да почетат паметта на жертвите от Катуница. Около 20 благоевградчани също протестираха в подкрепа на арестуваните българи в пловдивското село Катуница. Идеята за протеста тръгнала от изказването на Кирил Рашков, че фамилията му няма да се изсели от селото. Организаторът на протеста Людмила Спасова заяви, че той цели да се сложи край на политическото бездействие към престъпленията, извършени от ромите. „Утре в Благоевград ще бъде организирано протестно шествие заради безчинствата в село Катунци”, обяви още тя.

Над 200 души се събраха пред Националния дворец на културата в столицата, за да почетат паметта на загиналите момчета при размириците в Катуница. Тихият протест бе организиран в социалните мрежи, а полицейско присъствие липсваше. С едноминутно мълчание започна импровизираното протестно шествие на столичани, породено от вчерашните размирици.

Убийството на младеж в Катуница доведе до двудневни безредици
netinfo

Размирици и палежи обхванаха Катуница след убийството на 19-годишния Ангел Петров. За смъртта му жителите от селото обвиниха хора от „клана Рашкови”.

Войната срещу Цар Киро взе и втора жертва. 16-годишният Павел припадна по време на щурм на имотите на Кирил Рашков. По-късно момчето почина в пловдивска болница. Преди няколко години на тийнейджъра му е било присадено сърце, което не е издържало на напрежението.

В късния следобед на 24 септември напрежението в Катуница ескалира. Протестиращи срещу фамилията на Кирил Рашков - Цар Киро подпалиха три от имотите му. Единият от тях е на покойния му син Иван Рашков. Вторият от имотите е на другия му син Ангел Рашков, а третият е на внука му Йорго. Дълго време протестиращите замерваха къщите с камъни и коктейли „Молотов”, като скандираха „убийци” и изливаха гнева си.

Главният секретар на МВР Калин Георгиев съобщи, че семейство Рашкови са били изведени от къщите им в село Катуница от служители на полицията. Пред Дарик очевидци заявиха, че това е станало веднага след инцидента с 19-годишното момче.

На въпрос защо Цар Киро не е разпитан по случая, Калин Георгиев отговори: „До момента нямаме достатъчно данни, които да ни навеждат към открита провокация от страна на Кирил Рашков. Той е на разположение и когато прокуратурата прецени, той може да бъде разпитан”. Комисар Георгиев обаче категорично отказа да съобщи къде се намира в момента Кирил Рашков.

Над 230 полицаи от четири области - Пловдив, Смолян, Пазарджик и Стара Загора, охраняваха село Катуница през изминалото денонощие. Около 150 от тях останаха на пост през цялата нощ.

Убийството на младеж в Катуница доведе до двудневни безредици
netinfo


Предистория на скандала

По първоначални данни, недоволството на жители от Катуница ескалирало след инцидент, станал около 20.00 ч. на 23 септември на ул. „Стадион”. Внукът на Кирил Рашков е посетил ромската махала в кв. „Столипиново” и е поканил 10-15 души по повод годишнина от смъртта на баща си. При пристигането им в селото се създал конфликт между внука на Рашков и местен жител. „Гостите” от Пловдив пристигнали на място с три автомобила. Шофьорът на единия от тях - микробус „Форд Транзит”, е прегазил 19-годишния Ангел Петров, докато разхождал кучето си. Според очевидци автомобилът връхлетял върху момчето и го влачил няколко метра. Пострадалият бил откаран в болница, където по-късно е починал.

Минути след трагедията на местопроизшествието започнали да се струпват множество разгневени хора от селото. Те преодолели полицейския кордон, навлезли в имота на Цар Киро и започнали да унищожават имуществото му. Една от къщите в двора била запалена умишлено. Пристигнали на мястото пожарникари потушили огъня.

Петима души - две момчета от селото и трима полицаи, бяха ранени, след като автомобил се вряза в събралата се тълпа.

Единият от ранените е на 30 години. Той е с фрактура на ключицата и травма на главата. Другият пострадал е на 18 години. Той е с фрактура на лява подбедрица. И двамата са настанени в Университетска болница „Св. Георги”.

От пострадалите трима служители на полицията - двама са със спукана кост на лявата ръка, третият е с прорезни рани и охлузвания.

За безредиците в Катуница на 23 септември в полицията са разпитани 13 души. Шестима от които са били задържани за 24 часа, а на двама от тях мярката за задържане е била удължена на три дни и се очаква да им бъдат повдигнати обвинения.

Четирима от задържаните са пътували във форда, с който е блъснат 19-годишният Ангел. Другите двама са били в колата, блъснала момчетата и полицаите. За събитията от 23 септември са образувани четири досъдебни производства.

Убийството на младеж в Катуница доведе до двудневни безредици
netinfo

На сутринта напрежението в селото избухна отново. По време на срещата на комисар Чонов с хора от селото местни жители се събраха пред кметството, за да изразят позицията си - те искат изселването на Кирил Рашков от селото. Според тях над Цар Киро има протекции от страна на властите. След това събралите се тръгнаха към имотите на Рашков. Те влязоха в една от резиденциите му и започнаха да чупят. Бунтарите обръщаха автомобилите на Цар Киро, като дори запалиха единия.

По пътя към именията на Цар Киро на един от участниците в бунта - 16-годишния Павел, му прилоша и припадна. Момчето бе откарано с линейка в тежко състояние в шокова зала на Университетска болница „Св. Георги” в Пловдив, където почина. Момчето е с присадено преди няколко години сърце, което не е издържало на напрежението, коментираха за Дарик очевидци на инцидента.

В пловдивското село пристигна и генералният секретар на МВР Калин Георгиев. Той съобщи, че семейство Рашкови са били изведени от къщите им в село Катуница от служители на полицията, за да може да не се нажежава допълнително обстановката.

Стотици жандармеристи и полицаи обградиха къщите на „клана Рашкови”, за да ги предпазят от протестиращите. Около 19.30 ч. напрежението в село Катуница ескалира. Протестиращите срещу фамилията на Кирил Рашков подпалиха три от имотите му. Единият от тях е на покойния му син Иван Рашков. Вторият е на другия му син Ангел Рашков, а третият е на внука му Йорго. Бунтовниците пречиха на пожарникарите да стигнат до опожарените къщи. Полицаите заплашиха размирниците, че ако не се разотидат, ще бъдат разпръснати с водна струя.

Убийството на младеж в Катуница доведе до двудневни безредици
netinfo


Протестиращите подпалиха кола, контейнер и карулката пред имотите на Цар Киро, която се намира на кръстовището на улиците „Марица” и „Ягода”. Караулката доскоро е имала денонощна охрана, като пред нея е имало и бариера. Кметът на Садово е издал решение тя да бъде премахната.

В късните часове на 24 септември обстановката в село Катуница започна да се успокоява. Пожарникарите успяха да стигнат до горящите къщи и да потушат пожарите.

Убийството на младеж в Катуница доведе до двудневни безредици
netinfo


Коментари за възникналите безредици в село Катуница

Митко Васев - участник от бунта на 23 септември, се закани, че от оттук нататък всеки ден ще има нападения срещу циганите в Катуница и каза, че български жертви повече няма да има, но за цигани - не е сигурен.

„Не бях, когато стана катастрофата, отидохме след това - някъде 15 минути след катастрофата. След което тръгнахме към къщата, но полицията ни спря. Искахме да се разберем с някой от тях какво искат, за какво го правят това. И двете момчета, които починаха са ми познати”.

Васев се закани, че в селото няма да живеят повече цигани: „Всеки ден оттук нататък ще предприемаме действия: То ще се чуе, ще се разбере какво ще правим”.

Очевидци разказаха за Дарик, че 20 полицаи са ескортирали Цар Киро веднага след инцидента с 19-годишния Ангел. По думите им фамилията на Рашков е напуснала Катуница още на 23 септември.

„Циганите обсебват селото и купуват имоти из цялото селище. Мръсните пари нямат граници”, казаха още жителите на Катуница.

Убийството на младеж в Катуница доведе до двудневни безредици
netinfo


В интервю за Нова телевизия Цар Киро отрече информацията, че неговото семейство има нещо общо с убийството на 19-годишното момче. Той бе категоричен, че няма да се изсели от Катуница, за което настояват българите от селото.

Дарик научи, че конфликтът между жителите на селото и ромската фамилия не е от вчера. Той датира отпреди няколко години и е възникнал между внука на Цар Киро - Йорго, и сина на бившата кметица на Катуница Веселин Христов за земи.

Комисар Чонов съобщи, че започва цялостна проверка на стари преписки срещу Рашков и фамилията му. Ще бъде направена и цялостна проверка на неговия бизнес, който ще се извърши съвместно с данъчните и митниците, допълни шефът на пловдивската полиция. По думите му резултат от проверките може да се очаква още следващата седмица.