Крепостта „Состра” оживява в спектакъл
Крепостта „Состра” оживява в спектакъл / снимки: община Троян

За поредна година крепостта „Состра" - римският предшественик на град Троян, ще „възкръсне" за своите посетители и гости на града. „Искри от вечността" е наименованието на спектакъла, който ще бъде представен тази вечер от 18.30 ч. на крепостта край село Ломец. Идеята на организаторите - Музея на занаятите, община Троян и Ротари клуб Троян, е мероприятието да се превърне в традиционна атракция и римската крепост да стане популярен археологически обект за посещение сред туристите.

Музейните специалисти ще влязат едновременно в ролята на сценаристи, режисьори, водещи и актьори. Участниците в спектакъла наброяват над тридесет човека. Гостуват група млади актьори от Пловдив, които ще представят на публиката древни тракийски обреди и ритуали. На фона на крепостните стени публиката ще наблюдава дефиле с антични ризници и накити, както и изпълнения на популярната трупа „Първа тракийска кохорта" - Свищов. Те ще пресъздадат военните умения на някогашните римски войници и културата на Римската империя.

Крепостта Состра оживява в спектакъл
netinfo

Гостите на спектакъла ще имат възможността да наблюдават тържествена смяна на караула, отдаване чест към императора, демонстрации на римски битки, триумфални маршове, обичаи, римска поезия и други.

Музикални съпроводи на антична музика на фона на запалени факли ще предшества кулминацията на вечерта, когато крепостта ще грейне в светлина. За това ще се погрижи специализирана фирма за организиране и провеждане на светлинни спектакли и шоу-зари. Огнени водопади, жертвеници, римски свещи, комети и стрели са част от множеството изненади, които зрителите ще могат да видят.