Истинската изборна борба е за Общинския съвет, а не за кметския стол
Истинската изборна борба е за Общинския съвет, а не за кметския стол / Sofia Photo Agency, архив

17 кандидати, някои от които нереализирали се мераклии от предишни местни избори, се включват в надпреварата за кметския стол в Пловдив.

Колкото и да са те по име обаче, битката ще е основно за доминиращо влияние в новия общински съвет. Съветът, който ще взима важните решения за града през следващите 4 години. На основните играчи не им трябва да сядат на кметския стол, достатъчно е да подредят правилно схемата за местния парламент.

Бизнесът в Пловдив прави решителна стъпка срещу безвремието, настъпило във втория (все още) по големина град в България и се готви да поеме отговорността, като застава зад един или друг кандидат.

Стратегията за бъдещо управление на Пловдив, задействана от дясноориентираните бизнесмени, ще се изправи “face to face” с фронтмените от т.нар. “червено ветрило”, разтворено и стискано здраво от ръката на един човек.

Настоящият областен управител и кандидат за кмет на ГЕРБ Иван Тотев ще има тежката задача да разсее съмненията, че не е най-силният избор и да разбие стратегията на опонентите си.

Десните се обединиха около идеята за съграждане на синята крепост и заложиха на архитекта Илко Николов.

БСП категорично ще застане зад Славчо Атанасов на втори тур на местните избори, ако настоящият кмет стигне до балотаж, потвърди без притеснение самият лидер на социалистите в града Георги Гергов. Дали това изказване ще повлияе на изборния резултат и как, ще стане ясно в 19 ч. на 23 октомври т.г. Oфициалният кандидат за кмет на червените Георги Търновалийски също бе издигнат с благословията на г-н Гергов, за когото не е тайна че има тежката дума и за мястото на всеки кандидат-съветник в червената листа.

Никой не може да каже колко съветници ще вкарат хората на настоящия кмет, зад когото през 2007-ма година стоеше партията на Бойко Борисов, a сега Вяра Морал Родолюбие Отговорност – Национален идеал за единство, НДСВ и още няколко малки партии.

Като споеменахме НДСВ, се питаме и каква е задачата на бившите депутати от партията Владимир Дончев и Нонка Матова, които също се регистрираха като кандидати за кметския стол???... Дали са от тези, които проявяват хипер активност и хипер мерак да стават кметове” или имат бойнo партийно поръчение за разсейване на гласове в полза на план-схемата в новия общински съвет? Колкото и да бяга от подобни коментари, лидерът на новосформираната партия “Съюз за Пловдив” Дани Каназирева също се свързва с червената сметка за местния парламент. Независимият  (но с червена партийна книжка) общински съветник Любозар Фратев, също е водач на листа.

Малко позакъснели ГЕРБ също се опитват “на пожар” да спретнат подобна стратегия и малко изненадващо, но пък може би стратегически обосновано, районният кмет Ина Филипова излиза на терена с ДРОМ.

Смяна в последната минута преди началото на мача извади от играта “фермерът” Димитър Керин и вместо него кандидатът на “Атака” е бившият заместник-кмет Руси Панчев.

Отново късмета си в местните избори ще пробва сегашният заместник-кмет по младежта и спорта Георги Титюков, който излиза на терена с „Кауза Пловдив”.

Първият готов с предизборната си програма е гледащият ни от всички големи билбордове в града, но все още трудно разпознаваем от избирателите, частен съдебен изпълнител Величко Апостолов.

Единственият запазил учудващо мълчание до момента, е кандидатът на РЗС счетоводителят Кирил Кирилов.

Колкото и да се промени политическата ситуация в следващите четири седмици преди деня на изборите, в Пловдив ще има двама основни играчи – Бизнесът и Бизнесът.

Очаква се до и през октомври активните пловдивчани да станат свидетели на най-големия политически театър от години. Основните фигури ще останат зад завесата, а на сцената ще излизат само най-добрите актьори, повечето от които няма да имат нужда от аутокю. A aкциите на всеки кандидат ще растат право пропорционално на оплетените в политическата му кошница гласоподаватели.

Би било приятна изненада, ако някой от 17-те кандидати води истински модерна предизборна кампания – с ясни идеи за решаване проблемите на града и развитието му през следващите години, които да стигнат до избирателите, и да ги провокират да отидат до урните на 23 октомври.

Тук е мястото да отбележим, че единственият, който призова всички претенденти да се подпишат под обещанието за честна изборна борба, е човекът на ВМРО Гиньо Матев.

Две неща са сигурни – първо, че за пръв път в Пловдив крайният резултат от вота е непрогнозируем, колкото и социологически изследвания да излизат всяка седмица. И второ - ако не гласуваме, има голяма вероятност в следващия общински съвет да ни управляват хора, спечелили мандат от неевтиния, но вече добре работещ пазар на гласове в няколко от градските квартали.

Цената на 1 място в общинския съвет може да достигне половин милион лева...