Молбите на България и Румъния за Шенген ще бъдат отхвърлени
Молбите на България и Румъния за Шенген ще бъдат отхвърлени / снимка: Reuters, архив

Кандидатурите на България и Румъния за присъединяване към Шенген ще бъдат отхвърлени на заседанието на Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешните работи заради съпротивата на Холандия и Финландия, предаде Франс прес, като се позова на дипломатически източници в Брюксел.

Според цитираните източници решението по въпроса ще бъде отложено за срещата на върха на ЕС през октомври. Предвидено е министрите на вътрешните работи на 22-те страни членки на Шенгенското пространство да се произнесат в петък по кандидатурите на България и Румъния.

Холандия и Финландия обаче обявили официално, че са против дори частично приемане на двете страни в зоната за свободно движение на хората, съобщиха въпросните дипломати. Холандският и финландският вътрешен министър възнамеряват да обяснят своята позиция на колегите си. Съпротивата на холандското и финландското правителство е продиктувана от националните парламенти на двете страни, отбелязаха цитираните дипломати.

"Въпросът е много деликатен в определени държави", призна полското ротационно председателство на Европейския съюз. Негов представител увери, че "Полша ще даде максимума от себе си, за да намери решение преди срещата на върха на ЕС, предвидена" за 17 и 18 октомври.

Според няколко делегации обаче няма да бъде постигнато решение преди срещата на високо равнище и ще е необходим, по думите им, арбитраж от страна на държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз.

"Румъния и България изпълняват всички технически изисквания за своето присъединяване и за да станат външни граници на Шенгенското пространство, но сега трябва да видим в каква степен са способни да администрират тези външни граници", подчерта европейски дипломат. Негов колега призна, че въпросът е станал политически, допълва БТА.

Тази политизация бе осъдена от румънския министър на външните работи Теодор Баконски, който се оплака в понеделник, че холандското правителство е заложник на антиевропейската политика на крайнодясната Партия на свободата на Геерт Вилдерс.

Холандия и Финландия, където националистическа партия - Истински финландци - също е в силна позиция след парламентарните избори през април тази година, не са единствените държави, които имат възражения срещу приемането на България и Румъния в Шенген, но са единствените, които ги изразяват публично, довери друг европейски дипломат.