Държавата отказва да плаща лекарствата на болните от Алцхаймер
Държавата отказва да плаща лекарствата на болните от Алцхаймер / Reuters, архив
Държавата отказва да плаща лекарствата на болните от Алцхаймер
44994
Държавата отказва да плаща лекарствата на болните от Алцхаймер
  • Държавата отказва да плаща лекарствата на болните от Алцхаймер

Около 25 хиляди болни от Алцхаймер в България плащат от 30 до 200 лева за медикаментозното си лечение всеки месец, защото държавата отказва да го поеме. Това съобщиха от Гражданско сдружение Алцхаймер България. Статистиката сочи, че 100 000 души у нас са с някаква форма на деменция, като 25 хиляди от тях са пациенти с лека и умерена болест на Алцхаймер, за които е необходимо да се лекуват с лекарства. Други 25 хиляди души вече са в напреднал стадий на болестта или изобщо не са диагностицирани.

България е една от трите страни в Европейския съюз, в която лекарствата за деменция или болест на Алцхаймер не се поемат от държавата, обясни Владимир Томов - председател на Конфедерация „Защита на здравето": „До този момент има изпратени доклади от страна на медицинските специалисти. Има изпратени писма от страна на пациентските асоциации, въпреки че докладите на лекарите, специалисти в тази област, са с тежестта, която би трябвало да даде основание на Министерството на здравеопазването да направи нещо за хората с Алцхаймер, но до момента няма нищо".

По думите на Томов през юни тази година Върховният административен съд е взел решение, според което държавата трябва да поема лекарствата за болните от Алцхаймер. От здравното министерство решават да обжалват и така проблемът за тези болни остава.

„Има една борба, която се провежда в съдебните зали, която за нас е абсолютно излишна, тъй като на никого не помага", добави още Томов.

Според специалистите българите не са добре информирани за заболяването, което води до късна диагностика и невъзможност за лечение на голяма част от страдащите от Алцхаймер.