Румъния се закани да съди Холандия заради Шенген
Румъния се закани да съди Холандия заради Шенген / www.sxc.hu
Румъния може да изправи Холандия пред Съда на ЕС
44971
Румъния може да изправи Холандия пред Съда на ЕС
  • Румъния може да изправи Холандия пред Съда на ЕС

Румъния обяви, че може да изправи Холандия пред Съда на Европейския съюз за неспазване на европейското законодателство, ако правителството в Хага блокира влизането на страната в Шенген. Въпреки намеренията за вето от страна на Холандия, полското председателство ще постави въпроса за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство на заседанието на Съвета на вътрешните министри в четвъртък.

На фона на заявката на Холандия да наложи вето за влизането на България и Румъния в Шенген, полски дипломати съобщиха, че все пак точката ще бъде част от дневния ред на заседанието в четвъртък. Като ще бъде предложено поетапно присъединяване на двете страни - първо до края на годината с въздушните и морските граници, а след мониторинговия доклад на ЕК в областта на правосъдието и вътрешния ред следващото лято евентуално и със сухопътните граници.

Резерви към членството на двете страни в зоната за свободно пътуване освен Холандия, изразиха по-рано през годината Германия и Франция. Макар че в момента няма официална информация за позицията на двете държави, според източници в София и Букурещ, Берлин и Париж били готови да приемат компромис. Въпросът е дали те ще успеят да убедят и Холандия да не гласува твърдо срещу влизането на България и Румъния в Шенген, а да се въздържи - позиция, която би осигурила решение още на този съвет на министрите.

Румъния може да изправи Холандия пред Съда на Европейския съюз в Люксембург за неспазване на европейското законодателство, ако правителството в Хага блокира влизането на страната в Шенген. Това обяви заместник-председателят на румънския Сенат и бивш министър на правосъдието и на външните работи Кристиан Дяконеску, цитиран от информационния сайт Зиаре. Мотивът му - след констатацията на експертите, че Румъния и България изпълняват техническите условия, Холандия и другите държави имат юридическото задължение да приемат присъединяването на двете страни към Шенген. Подобна предварителна процедура пред съда в Люксембург трябва да започне с посредничеството на Европейската комисия.

Още през юни българският евродепутат Илияна Йотова заяви пред Дарик, че добавянето на нови критерии за членството на България и Румъния в Шенген, като се обвързват техническите условия с теми като корупцията и организираната престъпност, е практически нарушаване на европейското право и страната ни трябва да реагира професионално, като осъди остро подобни действия.

Ден след като Холандия обяви намерение за вето Румъния спря на границите си общо 15 камиона с холандски цветя и луковици, като официалната причина е, че са заразени с неназована "опасна бактерия", която анализатори шеговито нарекоха „шенгенска". В събота пък българският външен министър Николай Младенов даде знак, че ако тази седмица не се вземе решение за членството ни в Шенген, София може да наложи вето на подготвяните промени в европейското законодателство за безвизовото пространство.