Зам.-министърът на регионалното развитие Георги Прегьов подаде оставка
Зам.-министърът на регионалното развитие Георги Прегьов подаде оставка / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Георги Прегьов подаде оставка. Това съобщи ресорният министър Лиляна Павлова. Премиерът е приел оставката му.

Павлова обясни, че не е искала оставката на своя заместник, а причините Прегьов да се раздели с поста са лични. До края на месеца тя ще представи нов екип в строителното министерство.

Министърката не коментира колко ще бъдат нейните заместници и кои имена се спрягат за постове в нейното ведомство. Заместник-министърът от екипа на Плевнелииев - Екатерина Захариева, запазва работното си място.

Имената на кандидати за новия екип, който ще поеме министерството на регионалното развитие и благоустройството, се обсъждат с премиера Бойко Борисов, обясни Павлова, като отказа даде повече подробности около бъдещите си колеги.

„Все още сме в окончателната фаза на доуточняване на екипа. Най-късно до края на месеца ще има формиран цялостен екип, ще го представя на специална пресконференция. Ще представя и ресорите на новия екип. Дайте ми малко време", каза Павлова.

Георги Прегьов бе заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството от август 2009 година. Тогава той влезе в екипа на Росен Плевнелиев, а в регионалното ведомство ресорът му бе: Дирекцията за национален строителен контрол, Агенцията по геодезия, картография и кадастър, Дирекция "Инвестиционни дейности", Дирекция "Технически правила и норми".

На 4 септември Росен Плевнелиев бе посочен за кандидат за президент на ГЕРБ. Той подаде оставка като министър на регионалното развитие и оваканти поста на 7 септември. На неговото място бе назначена заместничката му Лиляна Павлова, която отговаряше за усвояването на европарите. Неин наследник пък е досегашният областен управител на Ловеч Николай Нанков.

Министър Павлова заяви, че както и досега строителството на пътища ще бъде приоритет в работата на ведомството.

Междувременно стана ясно, че ОП „Регионално развитие" е шампион сред оперативните програми. Тя е отличник както по договорените, така и по разплатените средства.