„Шеврон” пише на Разград: „Ще бъдем добри съседи”
„Шеврон” пише на Разград: „Ще бъдем добри съседи” / Радка Минчева
„Шеврон” пише на Разград: „Ще бъдем добри съседи”
44935
„Шеврон” пише на Разград: „Ще бъдем добри съседи”
  • „Шеврон” пише на Разград: „Ще бъдем добри съседи”

Декларация срещу проучването за добив на шистов газ ще приемат на последното си заседание в сряда местните парламентаристи от Общински съвет-Разград. Текстът й бе обсъден предварително на съвместно заседание на две комисии - по законност и екология. То бе отворено за граждани, само един човек от Разград обаче дойде за дискусията, оказа се, че това е кандидатът за общински съветник от листата на ГЕРБ Мартин Янков. Той се обяви против добива на шистов газ на територията на Североизточна България, цитирайки становище на Института по биоразнообразие към БАН относно опасностите за хората.

Шеврон пише на Разград Ще бъдем добри съседи
netinfo

В заседанието участваха представители на неправителствени организации от  Нови пазар и Варна, както и семейство от Шумен, което бе с 3-годишния си син Александър. Момченцето носеше брошура против добива на шистов газ.

По време на дебата съветникът от коалиция „Обединени демократи и областен лидер на СДС Иво Димитров коментира изявлението на премиера Бойко Борисов в Добрич, призовавайки колегите си да се противопоставят на ината, с който ще се даде разрешение за добив на шистов газ.

На заседанието бяха поканени представители на екоинспекцията в Русе, които не пристигнаха в Разград, съветниците решиха да сезират министъра на околната среда, че подчинените й не изпълняват задълженията си по закон да съдействат на местната власт.

Шеврон пише на Разград Ще бъдем добри съседи
netinfo

Не се яви и представител на американската компания „Шеврон", която ще извършва проучванията в „Блок 1 Нови пазар". Чрез адвокатската кантора „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков" обаче регионалният мениджър на „Шеврон" за България Томас Холст изпрати писмо до председателя на Общински съвет-Разград Добрин Добрев. В писмото се твърди, че компанията иска да има в България репутация на добър съсед, партньор и пазител на околната среда. От „Шеврон" са категорични, че използваната от тях технология е установена, безопасна и добре доказана. Американците планират доброволно да изпълняват програма за мониторинг на подпочвените води в зоните около местата на сондажите си. Всички водни проби ще бъдат анализирани от независими лаборатории.

Според експерти замърсяването на подпочвените води е сред най-сериозните екологични опасности за Североизточна България. Само в Разградско има над 20 дълбоки сондажа, районът е върху подпочвено море и при авария без чиста вода ще останат 1 милион души.

По информация от заместник-кмета на Разград Любомир Цонев в областта сондажи ще има край исперихското село Духовец, Иво Димитров обаче обяви, че и землището на разградското село Ясеновец и в община Самуил също са включени в плановете на „Шеврон".

На края на близо двучасовата среща съветниците решиха на сесия да  приемат декларация за отмяна на разрешението за проучване на добив на шистов газ, а община Разград да се присъедини към заведеното от община Добрич дело във Върховния административен съд срещу Министерски съвет.