Щурманът на разбилия се край Петрозаводск самолет е бил пиян
Щурманът на разбилия се край Петрозаводск самолет е бил пиян / снимка: Reuters, архив

Говорителят на руския Следствен комитет Владимир Маркин заяви, че щурманът на пътническия самолет "Ту-134", който катастрофира в Петрозаводск през юни, е бил пиян, предаде АП.

Самолетът падна на шосе минути преди да се приземи на летището в северозападния град Петрозаводск на 20 юни. Загинаха 47 души, в това число щурманът, и петима оцеляха, макар и тежко ранени.

Маркин каза по руската държавна телевизия, че щурманът на машината е бил "в състояние на алкохолна интоксикация". Той не уточни дали щурманът е участвал в управлението на полета по време на кацането.

В телевизионното предаване не бе съобщено каква е била степента на алкохолно опиянение, но според експерти щурманът е изпил чаша водка малко преди самолетът на авиокомпанията "Русеър" да излети от Москва, посочва АП.

ИТАР-ТАСС привежда заключенията на Междудържавния авиационен комитет (МАК) по разследването на катастрофата в Петрозаводск. Сред факторите, обусловили трагедията, на първо място е посочено незадоволителното взаимодействие между членовете на екипажа при кацането, което се е изразило в това, че командирът е подчинил действията си на щурмана, който се намирал в "лека степен на алкохолно опиянение", а вторият пилот фактически бил отстранен от управлението, предава БТА.

Другите изброени фактори са неоправдалата се прогноза за времето и прогнозата за кацане по отношение на височината на долната граница на облаците, видимостта и мъгла; несъответствията между данните за атмосферните условия в Петрозаводск, предадени на екипажа 30 и 10 минути преди кацането; невъзможността екипажът да ползва редица от бордовите прибори за осъществяване на успешно приземяване, се казва в доклада на МАК, цитиран от ИТАР-ТАСС.