ВМРО-Добрич протестира срещу изявлението на премиера за шистовия газ
ВМРО-Добрич протестира срещу изявлението на премиера за шистовия газ / Дарик Добрич

Изявлението на премиера Бойко Борисов за шистовия газ по време на посещението му в Добрич е недопустима гавра с държавността, се казва в писмо до медиите от ръководството на ВМРО-Добрич. „Не може един министър-председател да взема решения на "инат", защото бил раздразнен", заявява Йордан Йорданов - регионален координатор на ВМРО за Добричка област и водач на листата с кандидати за общински съветници в Добрич.

По-рано днес, по време на церемонията за откриване на новия център в града, група граждани с плакати против добива на шистов газ в България предизвикаха коментар отстрана на премиера. Той припомни, че преди няколко дни се е срещнал с противниците на добива на шистов газ и заедно с двама министри  е обяснил всичко, което се прави и което гарантира безопасността на процеса. Борисов обвини протестиращите, че изпълняват партийни повели и се закани, че ако това продължи „ще подпишем на инат".

От ВМРО питат дали Борисов щеше да реагира по същия начин, ако щяха да се правят сондажи близо до Банкя, а не в житницата на България - Добруджа. Добруджанци очакват от министър-председателя и правителството на ГЕРБ категорична позиция и налагане на забрана за проучване и добив на шистов газ, а не словесни упражнения и заплахи, се казва в писмото.

Йордан Йорданов припомни, че ВМРО бе организацията, която първа алармира за опасността от проучване и добив на шистов газ в Добруджа. Като общински съветник той зададе актуален въпрос на кмета Детелина Николова и депозира искане до областния управител по Закона за достъп до обществена информация. Позицията на управителя на Добричка област стана ясна на 1 септември, когато пред представители на гражданския инициативен комитет Желязко Желязков заяви, че проучването и добива на шистов газ щели да доведат до разкриване на работни места и данъчни постъпления.

ВМРО настоява управляващите от ГЕРБ ясно и категорично да заявят позицията си относно проучване и добив на шистов газ.