Яне Янев: Прегръдката на Доган води до политическо небитие
Яне Янев: Прегръдката на Доган води до политическо небитие / Sofia Photo Agency, архив

Интервю в „Седмицата" по Дарик с председателя на предизборен щаб и лидер на РЗС Яне Янев.

75 хиляди гласа, повече от 75 хиляди гласа вземат Георги Марков и Мария Иванова като кандидати на РЗС през 2006 година, това са почти 3 процента. Сега на какво разчитате?

Тогава партията беше едва на 6 месеца и започна една хулителска, некоректна и поръчкова кампания срещу Жоро Марков с цел да бъде дискредитиран и въпреки всичко това ние тогава бяхме политическо бебе и взехме близо 4 процента. Сега съм убеден, че след европейските избори и след парламентарните избори, на които получихме 4 процента, ще имаме резултати двуцифрено число. Вие си спомняте, че преди по-малко от една година имаше частични избори в Габрово. Това е най-десният град след София и там получихме 11 процента. Победихте "Синята коалиция", която получи около 7.5 процента, победихме "Атака", която получи около 3 процента, и НДСВ, които бяха с по-малко от 2 процента.

Двуцифрено число, това не означава балотаж?

Напротив, означава балотаж и. . .

Защото и 10 процента пак е двуцифрено. . .

. . . ние сме убедени, че левицата е разделена твърдо на два отбора - това е Калфин и Кунева - и те са силно притеснени от това обстоятелство и знаят, че огромна част от гласовете на Кунева идват от левия периферен вот. Затова нашите шансове да отидем на балотаж се увеличават, особено след днес, когато става ясно, аз току-що получих информация от наши членове на политическия съвет, които ме информираха, че ДПС няма да имат своя кандидатпрезидентска двойка, няма. . .

Ние ги бяхме поканили и те не изпратиха представител, явно защото още нямат решение...

. . . да участват със своя президентска двойка и в крайна сметка ще загубят депозита, който са дали, от 10 хиляди лева в БНБ. А това показва, че Доган до последно ще стои разкрачен между Калфин и Румен Христов, а това нас много ни устройва, защото прегръдката на Доган води до политическото небитие. Дали ще се прегърне с него Калфин или Румен Христов, е без значение. Който се прегърне, отива там, където отиде тройната коалиция и където отиде Симеон Сакскобургготски.

Защо избрахте, впрочем тази седмица обявихте, Поля Станчева за вицепрезидент на Семов? Цветан Цветанов я представя в коментарите след това, като едва ли не, думата ще е от мен, кариеристка, която е искала да става депутат, но от ГЕРБ не я издигнали на последните избори и тя сега за това дошла при вас. Така излиза от сглобяването на изреченията, които каза.

Цветанов не може да сглобява изречения и вие сте достатъчно интелигентен водещ, за да свалите част от неговите изказвания във вашето студио и да видите, че ако се направи елементарен разбор на няколко негови изречения, ще видите, че той не знае, няма граматическа култура, къде да постави подлог, сказуемо или съществително, и също така неговите изречения не се знае откъде започват и къде свършват. Така че не мога да ви кажа какво е искал да каже. . .

Кажете за аргументите за Поля Станчева, защото това пък е признание за ГЕРБ от ваша страна, че са имали силен човек?

. . . но мога да ви кажа, че е масова тенденцията на напускане на цели структури, членове и симпатизанти на ГЕРБ, които идват в Ред, законност и справедливост. Искам да припомня само няколко факта - в Свищов цялата им организация от 72 души напусна и дойде в Ред, законност и справедливост. В Добрич цялата им организация, Добрич-селска, начело с Кирил Костов, напусна и дойде в Ред, законност и справедливост. Цялата им организация, начело с председателя на групата съветници на ГЕРБ в Никопол, Плевенско, напусна и дойде в Ред, законност и справедливост. Цяла група от активисти на ГЕРБ във Варна дойдоха в Ред, законност и справедливост и РЗС издигна за кандидат-кмет на Варна член на ГЕРБ, Димо Стоев. Така че това е една трайна тенденция, от която Цветан Цветанов по разбираеми причини се притеснява.

Аргументите за Поля Станчева?

Поля Станчева е изключително ерудиран и последователен в своите идеи български журналист. Като генерален директор на Българското национално радио, което е една изключително голяма институция, тя показа, че има опит, има мениджърски умения и може да работи добре с хора. Нещо повече, през целия мандат като общински съветник тя не е забъркана в каквито и да било далавери, познати за модела Софиянски, Борисов, Андрей Иванов, и смятам, че Поля Станчева импонира на Атанас Семов, стои много добре до него, допълват се и са един изключително добре завършен президентски тандем.

РЗС твърди, твърдеше тази седмица, че имало някакви преписки, свързани с трима общински съветници, около казуса с имота, който е придобит от фирмата, ръководена от Плевнелиев. Това е тази история, която повдигна пръв Цветан Цветанов. Имате предвид за разследвания ли, като говорите за преписки?

Безотговорно е министър на вътрешните работи да се изправи и да говори като човек от улицата - казал, рекъл. Щом като министър на вътрешните работи се ангажира с подобна информация, би следвало той да разполага с достатъчно доказателства. Иначе това е аматьорско поведение, което няма, никъде в Европа подобно нещо не се случва. Вие давате ли си сметка френският министър на вътрешните работи да излезе пред целия народ и да заяви, да речем, че трима депутати от парламента на Париж са замесени в подкуп на кандидат-президента Саркози. Ами ще стане страшно във Франция, а тук Цветанов си пуска някакви фойерверки, които според мен не са случайни. Цветанов едно се научи през тези две години като вътрешен министър, да пипа много от класифицираната информация. Пипа я нерегламентирано, разбира се, но я ползва добре и спекулира добре с нея. По наш анализ всичко това не е случайно и Цветанов знае за тези преписки и рано или късно те ще излязат на бял свят за тези съветници, които вчера Кадиев оповести.

Той потвърди, че ще бъдат пак в листите на ГЕРБ, тези съветници, за общински съветници.

В ГЕРБ всичко е предпоследно. Листата на ГЕРБ неслучайно не е регистрирана в София още и аз лично се съмнявам, че ще бъдат там.

Колко кмета имате в момента?

В момента нямаме нито един общински кмет. Имаме над 120 общински съветници. Тогава, когато участвахме преди 4 години, партията беше на една година и ние нямахме възможност да разгърнем сериозна организационна мрежа.

Сега колко кандидати имате, в колко общини...

Сега Ред, законност и справедливост ще участва в над 250 общини със свои кандидати за кметове и водачи на листи, и селски кметове. Ще имаме също така селски кметове в повече от 3 хиляди населени места и се надявам още на първи тур да имаме поне 10 общински кмета избрани, на първи тур.

Ама ваши ли, щото с тези коалиции става трудно да се мери кой от кого е, а пък за някои кметове... са от всички, като минават през мандатите през всички партии?

В България в момента на тези избори има само две партии, които участват самостоятелно. Това са ГЕРБ и Ред, законност и справедливост. Ние участваме 100 процента самостоятелно в над 250 общини и утре това ще може да го видят и вашите репортери в зала 1 на НДК, ще дойдат над 6 хиляди, над 6 хиляди, повтарям, кандидати за общински съветници, за общински кметове и за селски кметове, кандидати на Ред, законност и справедливост. Форумът ще започне от 10.30 часа в зала 1 на НДК и от 12.30 часа ще тръгне шествие, антиправителствена демонстрация, от пилоните на НДК към Министерски съвет. Няма друга политическа сила, която може самостоятелно да покаже това, освен ГЕРБ и РЗС.

Обяснете позицията ви. . .

БСП е в какви ли не коалиции, "Синята коалиция" и те вече не знаят в колко подкоалиции са, така че всичко е ясно.

Обяснете позицията ви в София. Говореше се, че ще издигнете Мартин Заимов за кандидат за кмет, той остана само водач на листата ви. Подкрепихте Прошко Прошков.

В София ние направихме един разумен, далновиден ход, ход, който ще даде възможност да се отнеме властта от групировката ГЕРБ, и затова решихме в единствения областен център, в който да не издигаме свой кандидат за кмет, това е София, а да подкрепим кандидата на ДСБ Прошко Прошков. Правим го това с ясното съзнание, че с нашата подкрепа вероятността Прошко Прошков да отиде на балотаж се увеличава. София е дясна, трябва отново кметът да бъде от автентичната десница и съм убеден, че листата на Ред, законност и справедливост, водена от Мартин Заимов, ще бъде третата по сила, по брой избрани общински съветници в столичния парламент.

Какъв ще е слоганът, изречението на кампанията ви?

Единият от. . .

Уволни Бойко Борисов?

Един от най-популярните слогани е нашият, който реализирахме по време на предкампанията на Атанас Семов - "Ще уволня Бойко Борисов". В София нищо не пречи да бъде "София срещу Бойко Борисов", защото Андрей Иванов и Фандъкова са една елементарна функция на Бойко Борисов. Те нямат свой собствен политически профил, своя собствена тежест. Те светят с отразена светлина, със светлината на Бойко Борисов.

Кое е най-голямото качество на опонентите ви?

Когато реализират европейско политическо поведение и когато казват истините такива, каквито са, без предварителни договорки, без шикълкавене и без това уморително за българските граждани политическо бърборене, което е изключително досадно.

А кой е недостатъкът на вашата партия, с който влизате в тези избори?

Недостатъкът е, че Ред, законност и справедливост е два поредни парламента в опозиция - 40-то и 41-ото Народно събрание, и имаме проблеми, които ни ги създаде управляващата групировка ГЕРБ, източиха ни, откраднаха ни субсидията. Ние завчера имахме дело на петчленен състав на Върховния административен съд и сме завели иск срещу министъра на финансите за 1 милион лева. Това е един от огромните недостатъци. Другият недостатък е това, че ГЕРБ ни отне парламентарната трибуна чрез кражбата на депутати. Но за сметка на това има Господ и това им се връща с много по-голяма сила, защото по места пък техните активисти и структури ги напускат и идват при нас.

Вие какво залагате на тези избори? Ако не станат нещата, за които говорихте, за общински кметове, десет още на първи тур, ако Семов не постигне до двуцифреното число резултат, това залог. . . вашата политическа кариера залог ли е на тези избори?

Разпределението на силите, на политическите сили в обществото е променено и аз съм убеден, че след тези президентски и местни избори ще стане ясно, че само четири партии имат шанс да бъдат в следващото Народно събрание. Това са ГЕРБ, БСП, ДПС и Ред, законност и справедливост. Ще стане окончателно ясно, че другите партии ще бъдат под бариерата. Това е една крачка напред за Ред, законност и справедливост. Ние не сме политически субект тип гъба печурка, която израства за една нощ, както го направиха от ГЕРБ. Те направиха серия от грешки и се самоконсервираха, самозатапиха се и мисля, че ще имат много големи проблеми оттук нататък.

Добре. Гледате към следващите парламентарни избори, от това, което казахте, и вие.

Да, и ще работим те да бъдат предсрочни. Утре с тази голяма антиправителствена демонстрация ще покажем, че обществото иска част по-скоро оставката на правителството на Бойко Борисов и уволнението на Министерския съвет, ръководен от него.