Танкист от НВУ покори седемхилядник
Танкист от НВУ покори седемхилядник / снимка: личен архив
Танкист от НВУ покори седемхилядник
44803
Танкист от НВУ покори седемхилядник
  • Танкист от НВУ покори седемхилядник

Офицер от НВУ „В. Левски" покори връх Хан Тенгри, висок 7010 метра. Майор Милко Стефанов стъпи на "Господарят на ветровете" или "Властелинът на небесата", както още е известен върхът, на 9 август.

Хан Тенгри е разположен на границата между Киргизтан и Казакстан на 7 км западно от Китай в сърцето на Централен Тян Шан и е безспорно един от най-красивите върхове в света. Той представлява почти перфектна пирамида с остри гребени, покрити със сняг и лед. Великотърновският офицер атакува върха като част от международна експедиция, в която е единственият българин. На пресконференция той специално благодари на колегите си и на Войсковия университетски спортен клуб „Васил Левски", осигурили му чрез дарения нужните 6 000 лева за експедицията.

Майор Стефанов е роден преди 42 години в Полско Косово. Завършва Военния университет през 1993 г., специалност танкови войски, след което 8 години служи в Шумен. През 2001 г. се завръща в НВУ. По алпинизма се запалва покрай сина си и става член на Клуба за екстремни спортове и планинарство „Царевец". През 2007 г. атакува връх Корженевская, висок 7 105 метра, достигайки до 6850 м. През следващите три години учи във Военната академия и временно преустановява катеренето. След успешното и завършване отново се връща към походите в планината и десеткилометровите кросове през ден, които са част от подготовката му.

Танкист от НВУ покори седемхилядник
netinfo

Полковник Коста Баев, председател на Войсковия спортен клуб „Васил Левски" и майор Милко Стефанов

„Катеренето за мен не е детска мечта, а по-скоро зряла любов. Стартът е доста труден, след което идва момент, в който трябва да оцениш дали ставаш за това. Сега вече е състояние на духа, но и много труд и подготовка", признава майор Стефанов. Съчетанието на службата с тренировките в планината, всяка събота и неделя, е свързано с много лишения за семейството му и той е горд, че има подкрепата на близките си.

На 4 юли това лято покорява втория по височина връх в Алпите- Дюфор /4634 м./ в масива Монтероза в Швейцария. Изкачването е част от подготовката му за Хан Тенгри, като избира този пик заради характерните ниски температури.

На 22 юли с полет от Истанбул за Ала Ата стартира експедицията към Тян Шан. От базовия лагер Каркара десетчленната група първо прави аклиматизиращи изкачвания и покорява връх Чапаев /6 100 м/, след което на 5 август тръгва нагоре.

„На 6 август времето рязко се влоши, но независимо от това предприехме изкачване към лагер №3. На 8 август, когато трабваше да щурмуваме, буквално не можехме да излезем от палатките и се наложи да чакаме. От базовия лагер ни съобщиха, че в следващите три дни няма изгледи за положителна промяна. На следващата сутрин в 5 часа все пак решихме да тръгнем, тъй като въпреки че имаше силен вятър и бе много студено, нямаше облаци и не валеше сняг. Около 16 часа бяхме на върха. Бързо направихме снимки и тръгнахме надолу, защото знаехме, че ни чака много тежко слизане. Спускахме се пет часа до трети лагер и с прибирането в палатките времето пак се влоши", разказа Милко Стефанов.

Чуйте подробния разказ на майор Стефанов в звуковия файл.