Всеки час пред телевизора скъсява живота с 22 минути
Всеки час пред телевизора скъсява живота с 22 минути / снимки: личен архив; sxc.hu
Всеки час пред телевизора скъсява живота с 22 минути
44676
Всеки час пред телевизора скъсява живота с 22 минути
  • Всеки час пред телевизора скъсява живота с 22 минути

Едно парадоксално на пръв поглед заключение е, че гледането на телевизия съкращава живота. Изводът е налице след продължителни 10-годишни проучвания на екип от института „Бейкър" в Мелбърн. Австралийските учени, начело с професор Невил Оуен, установиха, че „Всеки час пред телевизора скъсява човешкия живот с 22 минути". Професор Оуен добавя, че вредното влияние върху здравето е свързано основно с дългите периоди на неподвижност, които зрителят прекарва пред екрана. Още за начините, чрез които учените са достигнали до това заключение, за другите вредни занимания в живота на съвременния градски човек, както и защо европеецът от старите континентални градове води доста по-здравословен начин на живот от жителите на новите градове в Америка и Австралия, разказва професор Невил Оуен.

Как решихте да направите проучването, не всеки ден се правят изследвания за това как телевизията влияе на продължителността на живота?

Нашето проучване започна преди десетина години. Тогава разглеждахме бази данни за населението и за физическата му активност. Към тези данни бяха включени въпроси за телевизията. Когато съпоставихме гледането на телевизия със затлъстяването, забелязахме, че сред всички, дори и сред физически активните личности, е налице тенденцията, че колкото повече хората гледат телевизия, толкова са по-дебели. Така че още тогава осъзнахме, че има връзка между двете. След това включихме въпрос за телевизията към националния ни въпросник за диабет и там пак забелязахме доста силно съотношение между продължителността на гледане на телевизия и цяла поредица вредни "биомаркери" на здравето, като например затлъстяване и заболяване от метаболитен синдром. Около седем години след като тези въпросници бяха попълнени, ние наново се свързахме с изследваните хора и забелязахме, че причинените от сърдечни болести смъртни случаи са много повече при високо ниво на гледане на телевизия. Това беше първоначалната информация, която доведе до настоящото проучване. Чрез него стигнахме до заключението, че телевизията намалява живота с по 22 минути за всеки час прекаран пред екрана. Така че отдавна изучаваме този феномен и данните ни наистина са много последователни.

Как точно вреди гледането на телевизия?

Първичните предположения са, че последиците за здравето възникват, защото хората седят пред телевизора и не спортуват, нито пък извършват друга физическа дейност. Но не е точно така. Стигнали сме до заключението, че има нещо специфично в гледането на телевизия, тоест продължителното неподвижно седене на едно място без никакви междинни раздвижвания. Осъзнахме това, защото обърнахме внимание точно на разчупването на тази неподвижност. Карахме хората, които наблюдавахме, да носят така наречените "акселерометри" - това са малки електронни устройства, които засичат и измерват дори най-незначителните движения. Те ги носеха по 16 часа на денонощие, след което вкарвахме събраните от тях данни в компютъра. Забелязахме съответствие между неподвижните периоди и информацията от самите хора за това колко дълго гледат телевизия. Но също така се видя, че дори и те дълго време да прекарват в седене, вредите върху здравето им са по-малко, ако това седене се редува с често раздвижване. Изглежда, че не само липсата на физическа активност се отразява отрицателно, но и дългите периоди на неподвижност. Забелязахме също така, че дори и да става дума за физически активни личности, самият факт, че те имат такива неподвижни периоди пак вреди. Изглежда, че има конкретни биологически процеси, които се задействат в мускулните клетки при продължителното седене. Тези клетки започват да променят начина, по който разграждат глюкозата, за да произведат енергия, начина, по който разграждат мазнини, или пък начина, по който се справят с холестерола и триглицеридите. Накратко - има уникална и много отрицателна физиология, която се задейства, когато хората се обездвижват за по-продължително време.

Всеки час пред телевизора скъсява живота с 22 минути
netinfo

Това означава ли, че ако някой седи неподвижно, четейки книга, също изпитва такива вредни влияния?

Имаме данни и за неподвижното седене на работното място. Там също забелязваме подобни резултати. Не е самата телевизия факторът, който вреди, а непрекъснатото седене, независимо от извършваното действие. Разбира се, в модерното общество телевизията все повече се превръща в основната причина хората да седят така неподвижно за дълги периоди. Часовете, които хората прекарват всеки ден пред телевизора, се увеличават постепенно през последните 20 години. Броят на каналите е много по-голям, както и изборът на програми. Телевизията е много по-интересна в днешно време, отколкото когато аз бях дете! Съдържанието на рекламите също влияе, просто защото много от тях са за хранителни продукти с високо съдържание на мазнини и захари. Те вероятно предразполагат хората към нездравословно хранене в добавка към нездравословното седене пред телевизора. Наши колеги в Америка, които изследваха плъхове, откриха, че основните мускули, които движат задните крайници са много важни от физиологическа гледна точка. Ако те не поемат никаква тежест и не вършат никаква работа, започват да се забелязват нежелани ефекти.

Всеки час пред телевизора скъсява живота с 22 минути
netinfo

Как изчислихте тези 22 минути, с които се съкращава живота за всеки час прекаран, в гледане на телевизия?

Статистическата страна на нещата беше дело на доктор Ленерт Веерман от Куинсландския университет в Бризбейн. Той анализира таблици за продължителността на живота на изследваните хора. Правил е подобни анализи не само за ефектите на затлъстяването, а и за тези от алкохола и тютюнопушенето. Има утвърдени методи за изчисление, които се базират на данни за населението и от медико-поведенчески проучвания. Чрез тях се вижда и преценява какви процеси се развиват в обществото като цяло.

Имате ли данни дали модерният начин на живот сам по себе си влияе върху продължителността на човешкия живот? Дали играе някаква роля самият стрес или пък градският начин на живот?

Националното ни проучване за диабет се съсредоточаваше най-вече върху хора от австралийските градове. Нямахме много хора, които живеят далеч от големите населени места. Затова заключенията ни наистина се отнасят най-вече за градското население и неговия начин на живот. А той включва все повече време, прекарано у дома, значителна зависимост от автомобилите, всекидневна работа с компютри и телефони, както и гледане на телевизия и ползване на интернет. Така че хората седят неподвижни, не просто защото на моменти им е по-лесно да го правят, а тъй като има много неща в съвременния живот, които направо ги задължават да го правят. Тези неща вероятно влияят отрицателно по начини, с които все още не сме изцяло запознати. Но нека да обърна внимание и на друго, което е много интересно особено за вас като европейци. Нека погледнем австралийските и американските градове, които като цяло са "по-нови" от европейските и до голяма степен са изградени около необходимостта да се шофира. Нека ги сравним с тези в Европа и дори с по-старите американски градове като Бостън и Ню Йорк, където има много повече възможност за ходене пеш и добра транспортна инфраструктура. В тези много по-компактни градове има по-ниска степен на затлъстяване, защото хората са много по-активни и много повече ползват градски транспорт. Много от отрицателните въздействия в "новите градове" на Западния свят са свързани с живеенето в отдалечени квартали, а липсата на транспортна инфраструктрура води до невъзможност хората да се придвижват без да бъдат зависими от автомобили. Така че всъщност хората в много от големите градове водят по-здравословен начин на живот, отколкото тези в малките, които нямат много удобства, а жителите им са принудени да карат колите си почти непрекъснато. Така е в Австралия - тук живеещите в провинцията не са като европейските си събратя, които извършват физическа работа в своите градини, тук австралийците по-скоро карат колите или тракторите си.

Отразява ли се на здравето различната степен на концентрация по време на гледането на телевизия? Има ли значение за затлъстяването дали мозъкът е повече или по-малко активен по време на физическото обездвижване?

Конкретното ни проучване не ни дава дотолкова детайлни данни, но предстои да изследваме подобни въпроси в бъдеще. Освен процесите, които се случват в мускулните клетки и тяхната физиология, много сериозно се интересуваме и от това, което става в мозъка и нервната система. Човешкото тяло е сложен организъм и има много начини да регулира вредните ефекти. Например знае как да предотвратява запушването и възпаляването на артериите, докато кръвното налягане се контролира от една много сложна система от която зависи и това човек да не губи съзнание когато се изправя. Нервната система и свързаните с нея функции определено се влияят от съзнанието и от процесите в човешкия мозък, както и от вниманието, което човек отделя на заобикалящия го свят. Така че, въпреки че много от факторите, които влияят на затлъстяването, зависят от мускулните клетки, имаме основание да мислим, че и мозъкът играе важна роля.