Марихуаната не водела до затлъстяване
Марихуаната не водела до затлъстяване / снимка: Impact Press Group

Всички, пушили марихуана, знаят, че тя води до желание да се яде всичко, попаднало наблизо, но изследване на френски учени показа, че използващите лекия наркотик всъщност имат по-малки шансове да качат килограми.

Изследването се основава на данните от над 50 000 възрастни от САЩ. Само 14-17% от тези, които пушели марихуана поне три дни в седмицата, са страдали от затлъстяване, съобщиха изследователите, ръководени от френския психиатър Ян Льостра.

Сред въздържащите се от наркотика, процентът на затлъстелите е достигал 22 до 25%, пише БГНЕС. "Първоначално мислехме, че сме направили грешка", заяви Льостра. След няколко проверки обаче резултатът се е потвърдил. "Това е само предварителен резултат и не значи, че марихуаната помага за сваляне на килограмите. Но може в нея да има компонент, който помага".

Резултатите са публикувани в American Journal of Epidemiology, като се основават на две изследвания. В едното са участвали 43 000 души, а в другото са обобщени данните от 9300, от които 4-7% са пушели марихуана поне три пъти седмично. Изследователите още не са проучили дали те са следвали различен режим на хранене и физически упражнения.

През 2010 година почти 16 милиона жители на САЩ са използвали марихуана.