Музеят с интересно предложение за артистични личности и занаятчии
Музеят с интересно предложение за артистични личности и занаятчии / DarikNews.bg, архив

Регионалният исторически музей търси доброволци за историческа възстановка „Посрещане на император Септимий Север в Августа Траяна", която ще се осъществи на 18 септември под липите. Интерпретацията на събитието, случило се през 202 година, е една от атракциите в 4-то издание на ежегодния младежки фестивал на изкуствата „Различният поглед" 2011.

Освен артистични ентусиасти, които ще се въплатят в ролята на римляни, музеят подканя и занаятчии, които искат да представят работата си. Те ще могат да изложат и демонстрират изделията си на Античната улица от 12:00 до 17:00 часа. В програмата са включени занаятчийски работилници, кошничарство, грънчарство, тепане на вълна, пазар на роби, римска медицина, римска мода, римски легионерски лагер с автентични легионерски палатки; демонстрация на „Балиста" и „Скорпион" (римска артилерия); рабългарска школа „Бага - Тур".

От 15:00 до 16:00 часа по ул. „Цар Симеон Велики", през Античната улица, до Античения форум ще премине парадно шествие с елементи на римска строева подготовка.
Самата възстановка ще продължи около час - от 17:00 до 18:30 часа. Тогава ще може да видите, а който се реши предварително, може и да се включи, в посрещането на императорската свита при Западната порта, приветстване от членовете на булето на града. Ще чуете реч на императора пред легиона по случай тържествени събития; легионерска клетва за вярност към императора. Гладиаторските игри в чест на императора и танц на весталки ще сложат края на програмата.